Novi projekt BIHAMK-a: Svaki bh. vozač i vozilo besplatno dobivaju spasilački list
Datum objave: 12.10.2017   Broj čitanja: 211
Bosanskohercegovački auto-moto servis (BIHAMK) odlučio je kreirati projekt "Spasilački list za vozilo i vozača".
Novi projekt BIHAMK-a: Svaki bh. vozač i vozilo besplatno dobivaju spasilački list

"Kako bismo spasilačkim timovima dali cjelovitu informaciju, kreirali smo spasilački list za vozača i vozilo, na kojem se sa jedne strane nalazi standardizirani A4 spasilački list kreiran od proizvođača vozila (proizvođači vozila ne snose odgovornost za naknadne prepravke vozila - kao što su ugradnja plina, dodatnih sjedišta i sl.), dok se sa druge strane nalaze osnovne medicinske informacije o vozaču (ime i prezime, godište rođenja, krvna grupa, alergije i sl.).

 

U slučaju da jedno vozilo koristi više osoba (npr. supruga i suprug), moguće je posjedovanja više spasilačkih listova za vozača.

 

Osnovni cilj ovog projekta jeste pomoć hitnim službama spašavanja prilikom vršenja intervencija oslobađanja i zbrinjavanja unesrećenih u prometnim nezgodama.

 

Realizacija projekta “Spasilački list za vozilo i vozača” financiran je od strane BIHAMK-a , Svjetske automobilističke asocijacije (FIA), JP Cesta FBiH, dok je pokrovitelj projekta Ministarstvo komunikacija i prometa BiH.

 

U okviru navedenog projekta izvršeno je kreiranje web aplikacije spasilački list za vozilo, u sklopu koje se nalazi većina marki i modela koji se mogu naći na tržištu u Europi, dok će baza spasilačkih listova za vozače biti kreirana prilikom realizacije projekta.

 

Izvšena je obuka pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova ŽS, uposlenika koji obavljaju tehničke intervencije Federalne uprave civilne zaštite, Civilne zaštite ŽS, kao i vatrogasne brigade koja se nalazi u sastavu javnog poduzeća Autoceste FBiH, dok su sa navedenim projektom upoznati u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć ŽS.

 

U narednom razdoblju planirano je proširenje projekta na cijelu teritotiju BiH, te nastavak edukacije uposlenika MUP-ova, vatrogasnih brigada i hitne medicinske pomoći.", priopćeno je iz BIHAMK-a. 

 

Predsjednik Upravnog odbora BIHAMK-a Ivo Komšić istaknuo je da je ovo nova usluga koju BIHAMK pruža vozačima i svim suvozačima na cestama u BiH, potpuno besplatno.

 

"BIHAMK je prvi u regiji patentirao ovu uslugu, a prvi smo u Europi koji su uveli spasilačke listove za vozače. Cijeli ovaj projekt jako je bitan, jer u nesrećama koje se dogode vrlo često minute odlučuju o životu i smrti. Način na koji će spasioci ući u automobil ili krvna grupa vozača vrlo su važni podaci, zbog čega je ovaj projekt značajan svima nama. U taj projekt ulazimo ravnopravno s ostalim automobilističkim društvima u Europi, a sve realiziramo s Županijskim zavodom za Hitnu pomoć, uz podršku Međunarodne automobilske asocijacije FIA-e, JP Autoceste Federacije BiH, dok je najveći dio sredstava za projekt osigurao sam BIHAMK", kazao je Komšić za Radiosarajevo.ba, pojašnjavajući neke od tehničkih detalja projekta.

 

Kada je riječ o tehničkoj izvedbi, svaki vozač potpuno besplatno u BIHAMK-ovim poslovnicama moći će preuzeti svoj spasilački list, koji će sam popunjavati, a uz to će dobivati i spasilački list za svoje vozilo. Također, za svako vozilo bit će dodijeljeni i specijalizirani stickeri - naljepnice, koje će poslužiti spasiocima kao identifikacija da u automobilu postoji spasilački list.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2017
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio