Nogometašu Ivanu Klasniću smjerokaz bio intervju na portalu Grude.com

Datum objave: 19.10.2017   Broj čitanja: 1535
Bivši hrvatski nogometni reprezentativac Ivan Klasnić (37) dobio je novi bubreg.
Nogometašu Ivanu Klasniću smjerokaz bio intervju na portalu Grude.com

Operiran je preksinoć u Zagrebu u bolnici Merkur. Klasniću je ovo treća transplatacija nakon što je prije deset godina saznao za disfunkciju bubrega.

 

Nakon prve transplantacije njegovo je tijelo odbacilo bubreg koji mu je donirala majka. Najnoviji problemi za Klasnića pojavili su se u rujnu prošle godine nakon što je otkazao bubreg koji mu je donirao otac, pa je stoga morao na dijalizu tri puta tjedno.

 

Donor bubrega ovaj nije poznat, ali se svakako zna da nije riječ o nijednom članu obitelji.

 

Prošle godine, nakon vijesti o ponovnom otkazivanju bubrega Klasniću, liječnici su poručivali da se treba uključiti na listu čekanja u Hrvatskoj budući da je višestruko kraća od one u Njemačkoj gdje je Klasnić živio. U RH se čeka oko godinu dana, a u Njemačkoj je u prosjeku riječ o sedam godina čekanja.

 

Među onima koji su pozivali Klasnića, ali i sve one koji imaju hrvatsko državljanstvo, da transplantaciju obave u Hrvatskoj je i predsjednik Udruge dijaliziranih i transplantiranih SBŽ-a Tomislav Žuljević.

 

Naime, on je u intervjuu za Grude.com govorio o Klasniću i pozvao ga da uradi transplantaciju u Hrvatskoj.

 

"Pratio sam što se događalo s Ivanom jer je on transplantiran 10 do 15 dana prije mene iste godine. Kada se vratio nogometu moja obitelj i ja smo slavili svaki njegov gol koji je zabijao i za klubove u Njemačkoj i Engleskoj, a posebno za reprezentaciju. Uvijek će mi u sjećanju ostati gol u 119. minuti protiv Turske na Euru 2008.

 

Po raznim društvenim mrežama šire se priče kako je izgubio bubreg zbog povratka u profi nogomet. No, ja se sa tom tvrdnjom ne slažem, a vjerujem ni mnogi liječnici i stručnjaci za nefrologiju i transplantologiju.

 

Mislim da se kod Ivana dogodilo klasično odbacivanje i prestanak rada bubrega koji ima svoj vijek trajanja, a to je u prosjeku 15-ak godina. Što znači da netko izgubi presadak za 3 netko za 5, a netko za 20 godina pa se dođe do nekog prosjeka. Međutim odbacivanje se može dogoditi i usred neredovitog uzimanja imunosupresije (lijekova) ili visokih antitijela ili nekih trećih razloga.

 

Ivan je trenutno na dijalizi i njegov život nije ugrožen, ali kao što rekoh dijaliza nije život, to je preživljavanje i muka.

 

Savjetujem Ivana da se preseli u Republiku Hrvatsku, koja je prva u svijetu po broju donora na milijun stanovnika, a među najboljim zemljama Europe kada je transplantacija u pitanju.

 

On je u Njemačkoj i u dobrim je rukama, ali Njemačka je daleko iza Hrvatske kada je broj transplantacija u pitanju.

 

Ovo poručujem i svim Hrvatima u BiH, naravno onima koji su na dijalizi i kojima je potrebna transplantacija bilo kojeg unutarnjeg organa, a koji imaju državljanstvo RH da tamo potraže svoju novu šansu za život jer u Federaciji, ako nemaju živog donora veća je šansa da će dobiti na lutriji nego da će dobiti bubreg ili neki drugi organ za transplantaciju", kazao je tada Žuljević.

 

Grude.com

Nogometašu Ivanu Klasniću smjerokaz bio intervju na portalu Grude.com
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio