Advent u Zagrebu počinje 2. prosinca, pogledajte koje sve novosti donosi ove godine

Datum objave: 13.11.2017   Broj čitanja: 726
"Ove godine pokušat ćemo obraniti titulu najboljeg Adventa u Europi", najavila je predsjednica Turističke zajednice Grada Zagreba Martina Bienenfeld na početku konferencije kojom je najavljen ovogodišnji Advent u Zagrebu
Advent u Zagrebu počinje 2. prosinca, pogledajte koje sve novosti donosi ove godine

Ovogodišnji Advent tradicionalno će trajati 40 dana, a svaki dan bit će organiziran bogati program s čak 2500 sudionika. Prošle godine zabilježeno je povećanje od čak 34 posto u noćenjima, a Bienenfeld je istaknula da očekuje da će te brojke ove godine biti još i veće.

 

Advent počinje 2. prosinca paljenjem svijeće na adventskom vijencu Trgu bana Josipa Jelačića, a potom se u 18 sati otvara Ledeni park te se 10 minuta do 20 sati pale lampice na Zrinjevcu. Istog dana, 2. prosinca, održat će se veliki bal Crvenog križa grada Zagreba u hotelu Westin, na kojem će nastupati Zagrebačka filharmonija.

 

Zagrijavanje za Advent počet će nekoliko dana ranije, 30. studenog, kako bi do službenog početka 2. prosinca sve lokacije bile u punoj funkciji. Advent u tunelu ove godine počet će 3. prosinca, a u njemu će posjetitelji moći vidjeti dvije slike.

 

Ove godine je broj lokacija na kojima se održava Advent je smanjen, odnosno sedam ih je manje.

 

"Napravili smo analizu prošlogodišnjeg adventa, zaključak je bio da smo imali lokacije koje su bile granično preopterećene. Fuliranje nismo htjeli ugasiti, ali smo ga preselili na lokaciju za koju smo mislili da biti advekantna", rekla je Bienenfeld.

 

"Ove godine prelazimo iz kvantitete u kvalitetu, to je suština", dodao je Bandić.

 

Božićna bajka i ove će godine biti na istočnoj strani Trga bana Josipa Jelačića. Na Europskom trgu vladat će urbana atmosfera, tradicija na Zrinjevcu, Fuliranje se seli na Štrosmajerov trg, Ledeni park s klizalištem i ove je godine na Tomislavcu. U Advent je uključen i Umjetnički paviljon, koji će nuditi popust na izložbe.

 

U Preobraženskoj bit će poklon s pričom. Strossmayerovo šetalište bit će povezano s Vranicanijevom poljanom, a na njemu će posjetitelji uživati u gornjogradskim legendama i Šumi Striborovoj. Planiran je i Advent na platou Gradec, koji je lani bio najfotografiraniji na cijelom Adventu. Na istočnom dijelu šetališta organiziran je Romantični Advent uz Matoša, prenosi Index.hr.

 

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović odlučila je otvoriti dio kompleksa Ureda predsjednice za posjetitelje, do nje će voziti ZET-ovi autobusi, prilikom ulaska obavljat će se sigurnosna provjera.

 

Tema ovogodišnjeg Adventa je Orient Express., a obilježit će ga više kulturnih sadržaja ove godine. Tu su i žive jaslice, ali i turistički vlakić te božićni tramvaj.

 

Krajem mjeseca u Meštrovićevom paviljonu otvara se izložba "Nikola Tesla, mind from the Future", koja će se iz Zagreba preseliti u New York. rodnu liku Nikole Tesle predstavit će ispred paviljona.

 

"Ono što smo napravili zadnje dvije godine nije slučajno palo s neba. Godine truda rada, kreativnosti, sinergije je rezultirao ovim što smo napravili i digli smo ljestvicu. biti bolji od europskih prijestolnica poput Rima, Pariza, Berlina, Beča, Budimpešte i Praga graniči sa znanstvenom fantastikom. Učili smo od njih, a na kraju smo ih pobijedili. Ljestvica se stalno diže", poručio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2018
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio