TRUMP PROTIV SVIH! PRIZNAO JE SVETI GRAD JERUZALEM KAO GLAVNI GRAD IZRAELA

Datum objave: 06.12.2017   Broj čitanja: 443
Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je priznao Jeruzalem kao glavni grad Izraela i rekao kako će početi proces preseljenja američkog veleposlanstva u taj grad.
TRUMP PROTIV SVIH! PRIZNAO JE SVETI GRAD JERUZALEM KAO GLAVNI GRAD IZRAELA

 

Unatoč upozorenjima saveznika da bi taj potez mogao izazvati napetosti na Bliskom istoku, ovo je povijesni potez.

 

"Odlučio sam da je vrijeme da se Jeruzalem službeno prizna kao prijestolnica Izraela", rekao je Trump u govoru u Bijeloj kući, navodi agencija dpa.

 

Trump je ustvrdio da odgoda tog priznanja nije učinila ništa za postizanje mira te da se ta odluka trebala donijeti još mnogo ranije kako bi se doprinijelo napretku mirovnog procesa.

 

Američki predsjednik je u izjavi rekao kako je svjestan da će oko ove odluke biti "neslaganja" no i da "njegova objava označava početak novog pristupa izraelsko-palestinskom sukobu".

 

"Izrael ima pravo odrediti svoju prijestolnicu", rekao je Trump.

 

On je istaknuo kako želi mir između Izraelaca i Palestinaca i da još uvijek podržava  rješenje s dvije države u okviru trajnog mirovnog sporazuma.

 

Trump je rekao da "Sjedinjene Države ostaju duboko predane pomoći oko postizanja mirovnog sporazuma prihvatljivog i Izraelcima i Palestincima" i dodao da će "učiniti sve što je njegovoj moći kako bi pomogao da se napravi takav sporazum", prenosi dpa. 

 

SAD trenutno nema odgovarajuću zgradu u Jeruzalemu u koju bi mogao preseliti veleposlanstvo iz Tel Aviva, a viši dužnosnik Trumpove administracije rekao je da bi za njenu izgradnju mogle trebati tri do četiri godine.

 

"Mislim da je to već davno trebalo napraviti. Mnogi predsjednici su rekli da žele nešto učiniti a nisu", rekao je Trump na sjednici njegova kabineta uoči objave o preseljenju veleposlanstva iz Tel Aviva u Jeruzalem, navodi agencija Reuters.

 

Status Jeruzalema jedna od glavnih spornih točaka u desetljećima dugim izraelsko-palestinskim mirovnim razgovorima.

 

Palestinci žele istočni Jeruzalem za prijestolnicu svoje buduće države, a Izrael grad smatra svojom nedjeljivom i vječnom prijestolnicom.

 

Trumpovo prihvaćanje Jeruzalema za izraelsku prijestolnicu SAD raskida s desetljećima dugom politikom da se o statusu grada treba odlučiti u pregovorima s Palestincima, navodi Reuters.

 

Njemačka, Francuska, EU, arapski svijet i, naravno, Palestinci u utorak su redom upozoravali Trumpa da to ne čini, a u srijedu su im se pridružili Papa Franjo, službeni London i iranski ajatolah.

 

Turska je najavila da bi mogla čak i raskinuti diplomatske odnose s Izraelom ako SAD donese odluku o veleposlanstvu u Jeruzalemu, a glasnogovornik vlade je upozorio da bi ona mogla gurnuti regiju u "vatru čiji se kraj ne nazire".

 

Kako god, Sveti grad Jeruzalem sada pripada Izarelu, ne Palestini.

TRUMP PROTIV SVIH! PRIZNAO JE SVETI GRAD JERUZALEM KAO GLAVNI GRAD IZRAELA
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2018
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio