'Ajmo na fuka' ispraća kazališnu 2017. godinu

Datum objave: 27.12.2017   Broj čitanja: 597
Predstava „Ajmo na fuka“ autora i redatelja Dragana Komadine bit će odigrana u HNK Mostar u petak 29. 12. 2017. u 20 sati.
'Ajmo na fuka' ispraća kazališnu 2017. godinu

 

Prvi koprodukcijski projekt Hrvatskog narodnog kazališta i Narodnog pozorišta u Mostaru, predstava „Ajmo na fuka“, prvi put nakon dvadeset godina izravno se i otvoreno bavi hrvatsko-bošnjačkim sukobom, ispreplićući prošlost i sadašnjost te vrlo sugestivno i iskreno progovora o besmislu rata i razloga zbog kojih je vođen.

 

Vojnike sukobljenih strana u Mostaru na sceni igraju glumac Narodnog pozorišta Mostar Saša Oručević i glumac Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru Robert Pehar.

 

Tema ratnih sukoba u Mostaru, koja je prvi put otvorena, privukla je mnoštvo gledatelja koji su u scenama prepoznavali i ratni i poratni život podijeljenog grada. Posebno je zanimljivo što se jedna lokalna priča, prepuna slenga s mostarskih ulica, dojmila na sličan način i gledatelja u Sarajevu, Tuzli, Zenici, Posušju, Gornjem Vakufu/Uskoplju, Trebinju i Bugojnu. Predstava je stigla i do Češke republike te je odigrana dva puta u Pragu i Brnu, a zatim u Beču i Zagrebu.

 

Na XIV. Festivalu bosanskohercegovačke drame u Zenici dobila je nagradu za odlučan iskorak teatra prema novim mogućnostima umjetničke suradnje.

 

O predstavi njen autor Dragan Komadina kaže: „Ovo je prije svega antiratna predstava, koja evocirajući ratne traume istodobno utire put njihovom zacijeljenju, te razumijevanju i suočavanju s onim što se događalo. No ona jednako tako upozorava i na hladni rat koji se vodi već dvadeset godina. I tu je najdragocjenija njezina recepcija kod mlađe publike. Kao opomena. Ili što bi rekao Romain Rolland: od rata jedino više mrzim one što pjevaju o ratu u kojemu nikad nisu bili“.

 

Ulaznice

Ulaznice za predstavu po cijeni od 10 KM, za umirovljenike, studente, i učenike 5 KM, mogu se kupiti na blagajni kazališta svakim radnim danom od 10 do 15 sati ili rezervirati:

telefonom na broj 036/446 024
porukom putem Facebook stranice Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru
porukom na adresu e-pošte info@hnkmostar.ba

 

Studenti Sveučilišta u Mostaru i za ove predstave s redovitog repertoara HNK Mostar mogu iskoristiti vaučere koji ih čekaju u prostorijama Studentskog zbora ili na blagajni HNK Mostar.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio