Godinu prije odlaska Ratko Perić u svome stilu. Župe je 1993. osnivao zbog dekreta...

Datum objave: 07.01.2018   Broj čitanja: 3030
Crkva u BiH doživjeti će uskoro ogromne promjene. Doći će novi ljudi na čelo većine biskupija. Mnogi se tome raduju.
Godinu prije odlaska Ratko Perić u svome stilu. Župe je 1993. osnivao zbog dekreta...

 

Godine 2019. Ratko Perić navršiti će 75 godina.

 

Viši crkveni krugovi pripremaju se za njegov odlazak sa čela dijela Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije, isto kao što se pripremaju za odlazak bilo kojeg biskupa koji navrši 74 godine života, a Papinim dokumentom mora otići u 75. godini života.

 

Unatoč tome što je daleko od vremena kada je pogledom parao svakoga tko mu se usudio nešto sugerirati, a ne poklapa se s njegovim mišljenjem, Ratko Perić retoriku ni na kraju svoje biskupske dužnosti neće, očito je, promijeniti. Na svetkovinu Bogojavljenja, slavio je srebrni jubilej četriju župa koje je osnovao 1993. u Mostaru. Bilo je na svetoj misi, uz njega, još 13 donova.

Među njima, dosta časnih svećenika na koje je Ratko stavio simbol "slučaja", gurnuo ih u vatru.

 

U svome govoru, 74-godišnji Ratko je istaknuo najveći, odnosno, prvi motiv osnutka župa 1993. godine. Pretpostavljate, nije rekao da je najveći motiv bio taj da bude što veći broj vjernika na misama, također nije rekao da je bio najveći motiv približiti ljude Bogu... najveći motiv, reče Ratko, a piše portal md-tm.ba je da se provede dekret Romanis Pontificibus. "Prvi, da se provede dekret Svete Stolice Romanis Pontificibus, koji je blaženi papa Pavao VI. odobrio in forma specifica", reče Ratko, a prenosi md-tb.ba.

 

Na drugome mjestu, je bilo to da se izađe u susret ljudima u teškim ratnim uvjetima.

 

Kako je se izišlo ususret najbolje pokazuje knjiga "Mostarski dnevnik" o kojoj se nedavno govorilo u kontekstu presude Hrvatima u Haagu.

 

Još jedna sumorna godina je prošla. Proslavio je Ratko lani i srebreni jubilej. Neki će slaviti tek iduće godine. A moglo je drukčije...

 

Papa Franjo je još 2014. potvrdio i precizirao dokument po kojem svi biskupi s navršenih 75 godina moraju otići u mirovinu i od čega nisu izuzeti ni oni na položaju u kuriji ili na čelima i u organima biskupskih konferencija.
 
 
Papa biskupima od kojih namjerava zatražiti odlazak s položaja priopćuje razlog takvog svog zahtjeva i saslušava njihova obrazloženja, a onda traži njihovu ostavku. Norme dokumenta odnose se na odlazak u mirovinu diocezanskih biskupa kao i onih koji su na položajima u vatikanskoj kuriji na koje ih postavlja papa.
 

Dokumentom kojeg je donio papa Franjo se utvrđuje kako i oni biskupi koji odu u mirovinu iz svoje biskupije, iz svog pastoralnog ureda, moraju otići u mirovinu i s bilo kojeg ureda na nacionalnoj razini.

 

Nema više vlasti, nema više moći. Nakon desetljeća vladavine...

 

Grude.com

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • zdenko08.01.2018 13:40 sati
    Neka ga dragi Bog nagradi za sva ostvarenja koja je učinio svojim biskupovanjem. Predlažem mu i bilo bi lijepo da kao ,,penzioner" dođe u Grude na ispovijed.
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-Studio