STIŽE SAHARSKI PIJESAK: Hoće li se ponoviti 1954. godina?

Datum objave: 08.01.2018   Broj čitanja: 2004
Velike količine saharskog pijeska nošene južnim vjetrovima stići će do Mediterana, zapadne i središnje Europe u idućim danima, a na putu neće zaobići ni Bosnu i Hercegovinu.
STIŽE SAHARSKI PIJESAK: Hoće li se ponoviti 1954. godina?

 

Javljaju kako će vjetar donijeti val toplog zraka sa sjevera Afrike, ali i kako će s njim donijeti i saharski pijesak.

 

Prema zadnjem modelu koji su objavili, vidi se kako će velike količine saharskog pijeska stići do zapadnog Mediterana, posebice između Balearskih otoka te Korzike i Sardinije, ali i do Francuske te Iberskog poluotoka.

 

Do sutra navečer veliki dio saharskog pijeska prijeći će preko Italije do Švicarske te dijelova Francuske i zemalja Beneluxa, a potom će se nastaviti kretati ka Velikoj Britaniji. Do sredine tjedna stići će i do južne Skandinavije.

 

S obzirom da je najavljena i kiša, pretpostavlja se da bi mogla biti crvene boje, poznata kao i fenomen "krvave kiše". U prošlosti se vjerovalo kako je ta kiša predskazanje strašnih događaja, a spominjao ju je i Homer, kao i biograf kralja Arthura u 12. stoljeću.

 

Fenomen crvene kiše u BiH, te Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji zabilježen je u veljači 1954. godine, a iste godine, padao je žuti snijeg na cijelom području Crne Gore, te u dijelovima Bosne i Hercegovine, te srbije. Dvije godine kasnije u BiH i Hrvatskoj padala je žuta kiša.

 

Grude.com/agencije

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio