Broj oboljelih od gripe u stalnom je porastu

Datum objave: 28.01.2018   Broj čitanja: 334
Vrhunac sezone gripe, kako najavljuju epidemiolozi, očekuje se do sredine veljače, a kod prve žrtve, pacijentkinje koja je umrla u mostarskoj bolnici potvrđen je virus gripe tip B.
Broj oboljelih od gripe u stalnom je porastu

U Federaciji BiH od početka ove godine broj oboljelih od bolesti sličnih gripi u stalnom je porastu, a prema službenim podacima županijskih zavoda za javno zdravstvo, broj službeno prijavljenih slučajeva tjedno raste za po nekoliko stotina, piše portal “Avaz”.

 

Vrhunac sezone gripe, kako najavljuju epidemiolozi, očekuje se do sredine veljače, a kod prve žrtve, pacijentkinje koja je umrla u mostarskoj bolnici potvrđen je virus gripe tip B.

 

Osim ovog, registriran je i virus tip A, i riječ je, prema saznanjima “Avaza”, o svinjskoj gripi. Podtipovi virusa A su H1N1 (svinjski gripa) i H3N2 (ptičja gripa).

 

“Povećanje broja oboljelih registrirano je u Zeničko-dobojskoj i Tuzlanskoj županiji. U uzorcima testiranim u Kliničkoj mikrobiološkoj laboratoriji UKC-a Sarajevo detektirani su virusi gripe tip B i tip A“, navedeno je u izvještaju Zavoda za javno zdravstvo FBiH, prenosi Srna.

 

U izvještaju se navodi da je od 14. do 21. siječnja broj oboljelih povećan za 1.161, a prema podacima Zavoda, broj oboljelih od bolesti sličnih gripi samo u Kantonu Sarajevo do 14. siječnja bio je 4.035.

 

“U drugom kalendarskom tjednu prijavljena su 63 slučaja zaraznih bolesti. Prijavljeno je 15 bolničkih infekcija”, navedeno je u epidemiološkom biltenu Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

 

“Avaz” navodi da je prema podacima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, do sada prijavljeno šest pacijenata oboljelih od gripa, ali ističu da nema mjesta panici i da u Srpskoj nema epidemije.

 

“Od početka sezone gripa registrirane su 31.294 akutne respiratorne infekcije i 9.824 oboljenja slična gripi. Od 15. do 21. siječnja domovi zdravlja u Republici Srpskoj prijavili su 991 slučaj oboljenja sličnih gripi, što je porast u odnosu na prethodni tjedan”, podaci su Instituta za javno zdravstvo.

TAGOVI:
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio