HNS: Neistine i omalovažavanje Hrvata, pod kontrolom ABiH postojao 331 logor i zatvor, a u njima 14.444 Hrvata

Datum objave: 06.02.2018   Broj čitanja: 737
Odjel za branitelje HVO-a i Domovinski rat radi potpune istine o stradanjima u Domovinskom ratu traži od svih medija, a posebno od istraživačkog novinarstva da, koristeći istinite i dostupne činjenice, prikaže javnosti što su to sve Hrvati u BiH pretrpjeli u Domovinskom ratu..
HNS: Neistine i omalovažavanje Hrvata,  pod kontrolom ABiH postojao 331 logor i zatvor, a u njima 14.444 Hrvata

 

Izneseni stavovi bošnjačkog člana predsjedništva BiH i predsjednika SDA gospodina Bakira Izetbegovića na HRT emisiji Nedjeljom u-2 a koji se odnose na stradanja hrvatskog naroda u Domovinskom ratu, posebno na prostoru Središnje Bosne, duboko su povrijedila i omalovažila sve Hrvatske stradalnike u Domovinskom ratu, obitelji poginulih, ranjenih i zatočenih Hrvata i sve pripadnike HVO-a zato što ne odgovaraju stvarnoj istini, priopćeno je iz Odjela za branitelje Glavnog vijeća HNS.

 

- Nažalost ovo nije prvi puta da politički predstavnici Bošnjaka u BiH kroz izjave u medijima omalovažavaju hrvatske žrtve i stradanja Hrvata u Domovinskom ratu kao i doprinos koji su dali Hrvati i HVO u obrani BiH. Branitelji HVO-a odbacuju ovakva stajališta jer su neistinita i ne odgovaraju činjenicama o događajima u Domovinskom ratu. Istina je da je od strane HVO-a u Domovinskom ratu, u odnosu na druge dvije vojske, počinjeno najmanje zločina, da su Hrvati u odnosu na svoju brojnost u BiH najveće žrtve rata, priopćeno je.

 

- Da su naše tvrdnje točne govore slijedeće činjenice iz kojih javnost može razvidno vidjeti veličinu žrtve koju su podnijeli Hrvati u Središnjoj Bosni gdje je prognano 85.141 Hrvat, poginulo 2751 Hrvata, od čega 468 civila, da je 2402 djece koja su ostala bez jednog ili oba roditelja, da je 3098 invalida, da je 10.500 porušenih stambenih objekata, da su 43 uništena vjerska objekta i više stotina uništenih i oskrnavljenih nadgrobnih spomenika, te da su samo u općini Travnik 28 sela u kojima su živjeli Hrvati potpuno etnički očišćena, a takvih razmjera su stradanja Hrvata i u Novom Travniku, Vitezu, Busovači, Bugojnu, Uskoplju, Fojnici,Zenici, Kaknju, Varešu Kiseljaku i Kreševu.

 

Podsjećamo kako je na dijelu BiH pod kontrolom ABiH postojao 331 logor i zatvor, a u njima je bilo zarobljeno 14.444 Hrvata, i to 10.346 civila i 4098 vojnika HVO-a. Za ova stradanja još uvijek nitko od nalogodavaca iz ABiH nije procesuiran, umjesto toga za ovakve zločine koje je počinila ABiH politički predstavnici Bošnjaka govore da su to bili incidenti.

 

Sa ovakvim stajalištima u kojima se omalovažava stradanje Hrvata i žrtva koju su podnijeli Hrvati u Domovinskom ratu u BiH teško ćemo graditi povjerenje među narodima, zajednički život i relaksaciju političkih odnosa Hrvata i Bošnjaka u BiH.

 

Naša zajednička budućnost traži poštovanje svih žrtava, procesuiranja stvarnih počinilaca i nalogodavaca za ratni zločin, a ne kao do sada selektivni pristup u sudskim procesima i političkim ocjenama događaja iz Domovinskog rata.

 

Odjel za branitelje HVO-a i Domovinski rat radi potpune istine o stradanjima u Domovinskom ratu traži od svih medija, a posebno od istraživačkog novinarstva da, koristeći istinite i dostupne činjenice, prikaže javnosti što su to sve Hrvati u BiH pretrpjeli u Domovinskom ratu, a posebno na područjima Središnje Bosne koja je bila u potpunom okruženju ABiH od siječnja 1992. do travnja 1994.,te kako su, zahvaljujući hrabrosti i odlučnosti Hrvata Središnje Bosne, uz velika stradanja i žrtve obranjena naša vjekovna ognjišta, navodi se u priopćenju.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio