Ana Bilić-Andrijanić: Ovršni postupak kompliciran zbog kompleksnosti zakona

Datum objave: 09.02.2018   Broj čitanja: 4352
Okrugli stol pod nazivom “Unapređenje ovršnog postupka u BiH” održan je prije nekoliko dana u Sarajevu u organizaciji Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH), piše Večernji list BiH.
Ana Bilić-Andrijanić: Ovršni postupak kompliciran zbog kompleksnosti zakona

 

Svrha okruglog stola bila je otvaranje javnog dijaloga o identifikaciji optimalnog modela sustavnog rješenja ovršnog postupka u BiH i istodobna promocija učinkovitog sredstva ovrhe u skladu s važećim pravnim normama u BiH i preporukama Europske unije. U izjavi za Večernji list Ana Bilić-Andrijanić, rukovoditeljica Projekta unapređenja učinkovitosti pravosuđa Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine, koji je usmjeren prema aktivnostima na unapređenju učinkovitosti rada sudova i odgovornosti sudaca i tužitelja, naglasila je kako je ovršni postupak važan čimbenik u cjelokupnom radu sudova.

 

Zaštita ljudskih prava
- Ovršni postupak je izrazito kompliciran u BiH jer je Zakon o ovršnom postupku kompleksan i u praksi često nedorečen. Građani ne mogu ostvariti prava zajamčena Europskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda koja naglašava važnost jednakog pristupa pravdi svim građanima u razumnim rokovima. Jedini način za ostvarivanje ovih prava je učinkovit sudski postupak, parnični kao njegova inicijalna faza i ovršni kao krajnji čimbenik u zaštiti prava građana. Proveli smo analizu s ciljem utvrđivanja adekvatnog modela ovrhe u Bosni i Hercegovini kojom je utvrđeno da bi najučinkovitiji model ovrhe za Bosnu i Hercegovinu predstavljalo uvođenje sustava privatnih ovršitelja po uzoru na mnoge europske zemlje i određene zemlje iz regije. Ovaj problem dobiva posebno na važnosti jer od ukupnog broja predmeta koji se trenutačno vode pred sudovima u BiH, više od 80 posto njih čine oni koji su u fazi ovrhe, i to većim dijelom tzv. komunalni predmeti - govori nam Bilić-Andrijanić.

 

Zahtjevni zadaci
Također, naglašava da je Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće BiH pokrenulo inicijativu kod Ministarstva pravosuđa BiH za formiranjem radne skupine sa zadatkom utvrđivanja optimalnog načina ovrhe, u čijem radu bi, uz predstavnike nadležnih ministarstava pravosuđa, sudjelovali i VSTV BiH, predstavnici sudova i ostali relevantni partneri te da radnu skupinu čekaju zahtjevni zadaci pripremanja seta zakonodavnih izmjena koji predstavljaju najveći reformski proces u pravosuđu ove zemlje još od 2003.


Član Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća BiH i moderator ovog okruglog stola Selim Karamehić u svom govoru istaknuo je sljedeće: - Do sada smo nailazili na probleme s pravodobnim osiguranjem podataka o adresama dužnika, njihovoj imovini, što je kompliciralo i usporavalo proces naplate potraživanja. To nas je dovelo u situaciju da pravomoćne sudske odluke, te ovršne i vjerodostojne isprave koje nisu osporene, ne mogu biti naplaćene - naglasio je.


Uz predstavnike VSTV-a BiH, aktivnu ulogu u raspravi imali su i predstavnici Agencije za zaštitu osobnih podataka BiH, ministarstava pravosuđa, sudova, agencija za bakarstvo, Financijsko-informatička agencija, agencije za posredničke, informatičke i financijske usluge te predstavnici javnih komunalnih poduzeća i kontrolora podataka.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio