POSTOJI 13 GODINA: YouTube već postao tinejdžer

Datum objave: 15.02.2018   Broj čitanja: 616
Na Valentinovo prije 13 godina aktivirana je domena youtube.com, a danas ima preko milijardu posjeta mjesečno i jedna je od najpopularnijih internetskih stranica.
POSTOJI 13 GODINA: YouTube već postao tinejdžer

 

Najpoznatiju stranicu za gledanje i postavljanje videa stvorili su trojica prijatelja Steve Chan, Chad Hurley i Jawed Karim koji su zajedno radili u PayPalu.

 

- Bili smo tri frajera koji nisu imali ništa pametno za raditi na Valentinovo - izjavio je Chen za CNet prije godinu dana.

 

Obzirom da je nastao na najromantičniji datum u godini, YouTube vuče i romantične korijene.

 

"A da bude stranica za upoznavanje?"

Sama inspiracija za zajednički projekt nastao je kada su Hurley i Chen bili na večeri s prijateljima, ali sve videe koji su snimili nisu nikako mogli razmijeniti.

 

Njihov treći kolega Karim tvrdi da je inspiracija došla nakon što je Janet Jackson na Superbowlu 2004. doživjela fijasko u kojem su joj se otkrile grudi. Obzirom da nije mogao lako pronaći niti taj video kao ni video tsunamija koji se dogodio u Indijskom oceanu kasnije te godine, zaključio je, zajedno s kolegama, kako bi trebali napraviti stranicu za razmjenu videa.

 

No, obzirom da su htjeli da im stranica ima "neku konkretnu svrhu", zaključili su kako je najbolje da postane stranica za upoznavanje na kojoj će ljudi izmjenjivati svoje videe. U njima bi rekli nešto o sebi i što traže kod partnera. No, kada nakon pet dana nije objavljen niti jedan video, odustali su od te namjere.

 

Na Valentinovo 2005. godine, u "sjedištu" iznad pizzerije u San Mateu u Kaliforniji, aktivirana je domena www.youtube.com, a stranica se razvijala tijekom idućih mjeseci.

 

"Ja u zoološkom"

Prvi video je na YouTube postavio upravo jedan od trojice osnivača - Jawed Karim. Snimao je svoj posjet zoološkom vrtu u San Diegu i podigao ga na stranicu 23. travnja 2005. godine. Video imena "Ja u zoološkom" i dalje se može pronaći na stranici.

 

 

Beta testiranje je za javnost otvoreno u svibnju, a stranica je i službeno je lansirana 15. prosinca iste godine. Do tada je već imala 8 milijuna pregleda dnevno. Tek mjesec dana ranije stavljen je prvi video koji je dosegao više od milijun pregleda, a to je bila reklama tvrtke Nike u kojoj je glavni protagonist bio nogometaš Ronaldinho.

 

Zbog tipfelera na sud?

U studenom 2006. godine, Google je odlučio kupiti YouTube za 1,65 milijarde američkih dolara, no istog mjeseca ih je tužila kompanija Universal Tube & Rollform Equipment zbog naziva domena. Naime, domena njihove tvrtke je bila www.utube.com, a zbog velike popularnosti YouTubea i korisnika koji bi slučajno (zbog tipfelera uglavnom) došli na njihovu stranicu, često se rušila zbog čega su i tužili YouTube.

Na kraju je kompanija Universal Tube promijenila svoju domenu u www.utubeonline.com.

 

Malo zabave

Neki YouTube koriste za glazbu, neki za zabavne videe, drugi za informiranje... No, sigurno je da postoji hrpa zabavnih informacija vezanih uz samu stranicu, a u čast 13. rođendana, izdvojili smo i 13 zabavnih činjenica o stranici.

 

1. Najviše dislajkan video na YouTubeu je spot Justina Biebera za njegovu pjesmu "Baby" koja ima oko 8 milijuna dislajkova.

 

2. Šezdeset posto od 1000 najpopularnijih videa su blokirani u Njemačkoj.

 

3. U sjedištu tvrtke zaposlenici mogu koristiti dizalo, stepenice ili - golemi tobogan! Naravno, premjestili su se iz ureda iznad pizzerije i sad imaju svoj tehnološki park vrijedan milijune dolara.

 

4. Najčešće traženi tutorial je "Kako se ljubiti".

 

5. Svake minute se na YouTube stavi 100 sati novih videa.

 

6. Koristi ga preko milijardu korisnika, što je trećina svih korisnika interneta.

 

7. Glazbeni spot "Gangnam Style" bio je toliko popularan da je pokvario YouTubeov brojač pregleda, pa su ga nakon toga trebali nadograditi.

 

8. Stranica funkcionira na 75 stranih jezika, čime pokriva 95% cijele populacije na internetu.

 

9. Tvrtka ima prostor za snimanje u Los Angelesu koji se može koristiti besplatno pod uvjetom da imate 10,000 pretplatnika na svom kanalu.

 

10. Najstariji video mačaka na YouTubeu snimljen je 1894. godine.

 

11. Najpopularnija mačka na stranici, Grumpy Cat, je zaradila više od oskarovke Gwyneth Paltrow u 2014.

 

12. YouTube je druga najveća tražilica na internetu, odmah nakon Googlea.

 

13. Ako ste tražili video "Do the Harlem shake", stranica bi vam ga sama izvela!

 

Grude.com/24sata.hr

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2018
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio