Čišćenje kuće je loše za pluća žena: Kemijska sredstva djeluju kao cigarete

Datum objave: 16.02.2018   Broj čitanja: 348
Čišćenje kuće je loše za pluća žena jednako kao da ispuše kutiju cigareta dnevno, otkriveno je u studiji koju su uradili stručnjaci sa Sveučilišta Bergen. Ali, proizvodi za čišćenje nisu opasni za muškarce.
Čišćenje kuće je loše za pluća žena: Kemijska sredstva djeluju kao cigarete
Istraživači su analizirali medicinsko stanje pluća 6.235 muškaraca i žena u 22 medicinska centra, te su ih ponovo pregledali nakon 20 godina. Odgovorili su i na pitanja jesu li čistili svoje kuće ili su radili kao profesionalni higijeničari. Također, odgovarali su na pitanja koliko često su koristili tečne proizvode za čišćenje i sprejeve, piše Klix.ba


Utvrđeno je da žene koje su čistile svoje domove jednom tjedno ili radile kao higijeničarke imaju ubrzano opadanje kapaciteta pluća. Ovo se događa kod pušača koji dnevno ispuše kutiju cigareta u periodu između 10 i 20 godina. Kod muškaraca koji su čistili svoje kuće ili profesionalno nisu primijećene nikakve posljedice.


Od ukupnog broja žena koje su čistile kod 13,7 posto se razvila astma.

Istraživači sa Sveučilišta Bergen kazali su kako su proizvodi koji sadrže izbjeljivač i amonijak opasni za pluća. Utvrđeno je i da nema razlike u tome da li se ti proizvodi koriste kao tečni ili kao sprej.


"Kratkoročni utjecaji ovih proizvoda na astmu su dobro istraženi, ali ne zna se mnogo o dugoročnom utjecaju na funkciju pluća. Ovakve kemikalije nanose manju štetu iz dana u dan i u određenoj dobi smanjuju funkcionalnost pluća", kazala je doktorica Cecile Svanes.


Naglasila je kako ljudi trebaju što manje koristiti proizvode poput izbjeljivača, te da su voda i krpe od mikrovlakana dovoljni.
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2018
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio