Nedopustivo bi bilo da zapadni Balkan prepustimo utjecaju Rusije, Turske i Kine

Datum objave: 18.02.2018   Broj čitanja: 365
Nedopustivo bi bilo da prostor zapadnog Balkana, koji je prirodno i kulturološko europsko područje, prepustimo utjecaju zemalja kao što su Rusija, Turska i Kina", istaknula je Zovko.
Nedopustivo bi bilo da zapadni Balkan prepustimo utjecaju Rusije, Turske i Kine

 

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko sudjelovala je u Sofiji na Međuparlamentarnoj konferenciji o Zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici (ZVSP) i Zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici (ZSOP) koja se održala u sklopu Parlamentarne dimenzije bugarskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

 

Na konferenciji se raspravljalo o prioritetima i strategijama EU-a u području ZVSP-a i ZSOP-a, Europskoj uniji kao globalnom igraču nakon potpisivanja Rimske deklaracije, ubrzavanju reformi s ciljem jačanja europske perspektive država zapadnog Balkana, implementaciji globalne strategije EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku te o stanju u regiji Crnog mora, priopćeno je u nedjelju iz Ureda za odnose s javnošću Europske pučke stranke.

 

Tijekom konferencije održale su se i rasprave o jačanju suradnje između EU-a i NATO-a, o razvoju vojnih kapaciteta EU-a, cyber-obrani i strateškim komunikacijama.

 

U sklopu konferencije održane su radionice na temu strateške povezanosti, potom o strategiji EU-a za dunavsku regiju (EUSDR) te o odnosima EU-a i Kine. Zastupnica Zovko sudjelovala je na raspravi o zapadnom Balkanu te je tijekom svog izlaganja naglasila da bi zemlje Europske unije trebale gledati na proširenje s više otvorenosti, uzimajući u obzir činjenicu da treće zemlje ne postavljaju uvjete u pridobivanju partnera globalno.

 

"Europa, koja je najveći kontributor razvojne pomoći i ima prirodno najveću moralnu ulogu, danas gubi bitku u Latinskoj Americi i Africi zbog činjenice da na taj prostor ulaze treće zemlje. Nedopustivo bi bilo da prostor zapadnog Balkana, koji je prirodno i kulturološko europsko područje, prepustimo utjecaju zemalja kao što su Rusija, Turska i Kina", istaknula je Zovko.

 

Na kraju svog izlaganja upozorila je na činjenicu da je to i sigurnosno pitanje budući da je devedesetih godina Europa platila najveću cijenu jer se nije više uključila u procese koji su se tada događali.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio