Dr. Đevenica: Kada je kvaliteta pregleda i uređaja u pitanju Grude se mogu mjeriti sa Zagrebom

Datum objave: 18.02.2018   Broj čitanja: 4957
Dom zdravlja u Grudama zasigurno je jedan od primjera kako se posvetiti pacijentima i pomoći im u datom trenutku. Također, o liječnicima se može čuti sve najbolje. Tako je kad je i u pitanju dr. Vinka Đevenica, prema mnogima, najbolja od najboljih.
Dr. Đevenica: Kada je kvaliteta pregleda i uređaja u pitanju Grude se mogu mjeriti sa Zagrebom

 

Radi se o spacijalistici radiologije dr. Vinki Đevenici. S njom je ekipa portala Grude.com razgovarala proteklog tjedna. Tema je bila prevencija mamografije. Razgovaralo se, između ostalog, o posljednjoj akciji preventivne mamografije na području ZHŽ-a. - Akcija je trajala dva mjeseca, od 21. studenoga 2017. godine i za to vrijeme smo pregledali oko 400 žena i otkrili smo kod 4 žene karcinom. Nijedna od četiri žene nije primijetila ništa neobično na dojkama. One su se odazvale akciji i spasile sebi život. One nisu mogle sebi napipati čvorić jer je jako mali. Samo što su se odazvale akciji spasile su sebi život. Cilj preventivne mamografije je otkriti tumor u najranijem stadiju bolesti kada je njegovo izliječenje gotovo sto postotno. Akciju je organizirao i financirao Zavod za zdravstveno osigranje ZHŽ-a uz potporu minsitarstva zdravstva i t je jako bitno jer u BiH nema nacionalnog programa za borbu protiv karcinoma dojke, a u RH taj program postoji još od 2006. godine i Vlada Hrvatske je to usvojila i to podrazumijeva obavezni i besplatni pregled dojki što je za žene jako, jako važno - govori nam dr. Đevenica.

 

Ističe da postoji mogućnost da se i sada pregledaju one žene, koje nisu to stigle uraditi u ova dva mjeseca. - Nama se i dalje javljaju žene koje nisu uspjele doći. Neke su čule da su nekim ženama otkrile rak pa su se došle pregledati. Nismo samo našli rak nego smo našli i dobroćudne tumore, sve je to dobro da se prati da se ne bi, nedaj Bože, nekad nešto dogodilo. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji karcinom dojke je najčešći tumor kod žena i prema podacima WHO-a smrtnost od ovog tumora u svijetu opada. A opada zbog preventivnih pregleda - govori dr. Đevenica.

 


Među preporukama, žene jednom mjesečno, najbolje deseti dan menstrualnog ciklusa moraju napraviti samostalni pregled dojki i ako primijete neku promjenu da odmah odu liječniku. - Odmah nakon tog pregleda, preporučuje se ultrazvučni pregled dojki jednom godišnje, a poslije 40. godine se preporučuje i pregled mamografskim aparatom. Čudno je da mnoge žene u našoj županiji nisu znale da u Domu zdravlja Grude mamografski aparat postoji već 7 godina, tek kada je akcija krenula saznale su za to - ističe grudska liječnica.

 

Također, u ZHŽ-u samo Grude imaju mamografski aparat, dok svaki dom zdravlja u ZHŽ-u ima suvremeni ultrazvučni aparat. - Možemo se mjeriti sa Zagrebom kada je kvaliteta pregleda u pitanju i naš mamografski aparat. To su nam rekle upravo kolege iz Zagreba - ističe dr. Đevenica. U Grudama na pregled ne treba puno čekati, maksimalno desetak dana stoga Đevenica apelira na žene da izvrše pregled i da brinu o svome zdravlju. - Mnoge se stvari mogu izliječiti ako se otkriju na vrijeme. Bilo koji karcinom ako se otkrije na vrijeme, može se izliječiti, zato apeliramo da se dođe na pregled. Nema čekanja, besplatan je pregled u domu zdravlja Grude, dođite i riješite taj problem - zaključuje dr. Đevenica.

 

Što se tiče najčešćih oblika oboljenja u Hercegovini, kod žena je najčešći tumor dojke, kod muškaraca tumor pluća, a poslije pluća dolaze crijeva, stoga pregledajte se.

 

Franka Bracić/Grude.com

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
 • Npl20.02.2018 21:26 sati
  Svima svaka cast u Dz Grude! Sve pohvale za prevenciju i sto vise preventivnih programa neka bude
 • Ivan20.02.2018 15:45 sati
  Poznam je i iz Mostara, a i u Grudama. Dobra osoba, pristupacna, ljupka, nasmijesena, uvijek spremna pomoci svakome. Sretno u buducem radu.
 • Mate20.02.2018 13:59 sati
  Hvala dragom Bogu što nam je poslao Dr. Vinku!!! Najbolja liječnica kod nas!!!
 • Ja19.02.2018 18:34 sati
  Svi su ok sve pohvale domu zdravlja grude
 • Jelena19.02.2018 13:42 sati
  Dr. Vinka..ne samo najbolja doktorica, nego i najbolji čovjek u DZ Grude, a i u Županiji..
 • nin19.02.2018 10:43 sati
  Fantastična liječnica. Sve pohvale za DZ Grude
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-Studio