Hercegovina: Kupio električni automobil vrijedan 300.000 KM, morao ga ostaviti u garažu jer ga nema gdje puniti

Datum objave: 21.02.2018   Broj čitanja: 665
Popularizacija ekološki prihvatljivih transportnih sredstava je jedan od ključnih faktora politike zaštite čovjekove okoline.
Hercegovina: Kupio električni automobil vrijedan 300.000 KM, morao ga ostaviti u garažu jer ga nema gdje puniti

U razvijenim zemljama na sve načine se otežava korištenje automobila pokretanih motorima s unutrašnjim sagorijevanjem, dok se, s druge strane, raznim poticajima, vozači nastoje motivirati na nabavku električnih automobila.

 

Kako se i naša zemlja nastoji priključiti europskim trendovima pokušali smo istražiti kako stoje stvari s električnim automobilima u BiH, piše Radio Sarajevo.

 

Nažalost, već u startu, pri nabavci električnih automobila, bh. vozači ne mogu računati na bilo kakve subvencije.

 

"Bosna i Hercegovina, kao i druge zemlje u regiji, izuzetno zaostaje u ovom segmentu. Razlog, prije svega, leži u potrebnim financijskim sredstvima, jer BiH nije osigurala odgovarajuće subvencije za nabavku ekološki prihvatljivijih vozila", kaže za portal Radiosarajevo.ba Zoran Andrić, pomoćnik ministra komunikacija i prometa BiH.

 

Ipak, on dodaje kako Ministarstvo komunikacija i prometa BiH pokušava pronaći adekvatan način financiranja olakšica nabavke ekološki prihvatljivijih vozila kako bi uhvatili korak za svijetom...

 

"U susjednim zemljama Hrvatskoj i Sloveniji a pogotovo u razvijenim zemljama Zapadne Europe postoji niz poticaja i olakšica za kupovinu i korištenje električnih vozila. Ovi poticaji se kreću od poticaja pri kupovini do 10.000 eura, oslobađanja od poreza i carina pri kupovini, smanjenih troškova registracije pa do besplatnog parkinga ili dozvoljene vožnje žutim trakama. Vjerujemo da će i naše vlasti prepoznati interes za poticanje korištenja električnih vozila. Pozitivan efekt korištenja električnih vozila je naravno smanjenje emisija ugljen-dioksida, ali za nas još važnije je smanjenje lokalnog zagađenja zraka. Znamo koliki je to problem u bh. gradovima u zimskim mjesecima. Pozitivan efekat je i energetska sigurnost i neovisnost o uvoznom energentu nafti i naftnim derivatima, jer se za pogon električnih vozila koristi električna energija dobivena dominantno iz domaćih resursa", kaže za portal Radija Sarajevo mr.sci. Adnan Bosović, dipl.ing.el., stručni suradnik za razvoj distributivnih elektroenergetskih objekata u JP Elektroprivreda BiH (EPBiH).

 

Nažalost, postoji mnogo veći problem koji destimulira bh. vozače pri nabavci električnih vozila. To je nedostatak odgovarajuće infrastrukture, preciznije punionica za punjenje električnih vozila.

 

Iako se stalno unapređuje tehnologija električnih automobila, čak i u razvijenom svijetu veliki problem je mala vozna autonomija automobila na struju – maksimalno 200-300 kilometara s jednim punjenjem baterija.


Ako se zna da u BiH postoje samo tri punionice za električne automobile, skoro je besmisleno nabavljati električni automobil izuzev ako se nećete kretati gradskim središtima Sarajeva i Mostara, gdje se nalaze "utičnice", navodi ovaj portal. Usporedbe radi, Hrvatska je u 2016. godini imala više od 100 punionica i više od 800 registriranih električnih automobila.

 

I pored svih problema i destimulirajućih faktora, u prošloj godine je, prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje u BiH u našu zemlju uvezeno 10 električnih automobila, pri čemu je bestseller VW e-Golf.

 

"EPBiH je u 2017. godini nabavila prva dva električna vozila za svoje potrebe. U pitanju su putnička vozila Volkswagen e-Golf i Mitsubishi i-MiEV, koja se pogone isključivo na električnu energiju što je osnovni proizvod EPBiH. Volkswagen e-Golf se pogoni električnim motorom od 100 kW i ima maksimalni domet od 300 km, dok je Mitsubishi i-MiEV malo gradsko vozilo sa električnim motorom snage 49 kW i maksimalnim dometom od 160 km. Ova vozila se koriste za potrebe Direkcije EPBiH i to uglavnom za lokalnu vožnju, a daljim razvojem infrastrukture za punjenje ona će se koristiti i za dalje relacije. Ova vozila su dosad koristili mnogobrojni zaposlenici EPBiH, te su dosadašnja iskustva vrlo pozitivna. Mnogi su zainteresirani da probaju voziti električno vozilo, ali se svi relativno brzo naviknu na razlike kao što su automatski jednostupajnski mjenjač, nedostatak kvačila, izrazita startnost i ubrzanje, skoro bešuman rad motora...", objašnjava Adnan Bosović iz Elektroprivrede BiH.

 

Osim nabavke dva električna automobila, Elektroprivreda BiH je učinila veliki korak na popularizaciji ovog vida transporta kroz otvaranje besplatne punionice u Sarajevu.

 

"Punjenje na našoj prvoj punionici za električna vozila, koja se nalazi ispred zgrade Direkcije EPBiH na adresi Vilsonovo šetalište 15, Sarajevo je besplatno dostupno svim građanima. Na punionici su dostupna dva konektora Mode 3 Type 2 za punjenje električnih vozila. Pristup punionici iz ulice Vilsonovo šetalište je moguć u periodu 00-17 h. Prije punjenja se potrebno javiti na recepciju PTZ Direkcija EPBiH kako bi se preuzela RFID kartica sa kojom se omogućava punjenje na punionici. Punjenje će ostati besplatno i u narednim godinama te je još rano govoriti o uvođenju naplate. Ovdje je bitno napomenuti da je i punjenje kući u vlastitim garažama veoma povoljno, jer je trošak električne energije 1.7 KM/100 km za cijenu električne energije na jednotarifnom brojilu, što je višestruko manje od troška dizela ili benzina na 100 km. Do sada su se na ovoj punionici uglavnom punila pomenuta dva vozila EPBiH, ali na punjenje su dolazili i drugi građani vlasnici električnih vozila. To su uglavnom građani porijeklom iz BiH, koji žive van BiH i posjeduju električno vozilo sa kojim su došli u Sarajevo", kaže Bostović.

 

Nažalost, pozitivni primjeri Elektroprivrede BiH ne mogu prikriti evidentni zaostatak BiH u segmentu primjene električnih automobila. Najviše zabrinjava to naša zemlja sve više zaostaje umjesto da hvata korak s Europom.


A krajnji rezultat tog zaostajanja je priča iz Auto salona Kramar iz Ljubuškog. Anton Lesko, zaposlen u AC Kramar, ispričao je za Radio Sarajevo "iz druge ruke" iskustvo kupca koji je u ovom salonu nabavio 300.000 KM vrijedni električni model Tesla S.

 

"Čovjek je dao silne pare za električni automobil, a onda spoznao da svojim agresivnim stilom vožnje može preći 100-tinjak kilometara s jednim punjenjem baterija. Onda se razočarao kada je vidio da u njegovoj blizini nema brzih punjača (tri puta brže punjenje baterija) kakve je koristio u Austriji. Na kraju je parkirao u garažu električnog Teslu i kod nas kupio Audi A8", Lesko je opisao "muke" vozača električnih automobila u BiH. Priča koja najbolje pokazuje neveselu realnost električnih automobila u našoj zemlji.

 

Radio Sarajevo

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2018
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio