Jednu od najvažnijih kvaliteta nasljeđujemo od roditelja

Datum objave: 16.03.2018   Broj čitanja: 490
46.000 ljudi potvrdilo
Jednu od najvažnijih kvaliteta nasljeđujemo od roditelja

Sposobnost poistovjećivanja s drugom osobom, njezinim stanjima i osjećajima zovemo empatija. Ona je rezultat našeg iskustva i odgoja, no u određenoj mjeri na njezin razvoj utječu i geni, pokazalo je istraživanje britanskih i francuskih znanstvenika.

 

Najveću genetsku studiju o empatiji u kojoj je sudjelovalo više od 46.000 osoba organizirala je biotehnološka tvrtka 23andMe te znanstvenici s Pasteurova instituta, a rezultate su objavili u časopisu Translational Psychiatry.

 


Znanstvenici su proučili rezultate upitnika koje su rješavali ispitanici i njihove genome, analiziravši ih na temelju uzorka sline te došli do zaključka da se empatija djelomično nasljeđuje putem gena.

 

Genetske varijacije koje smanjuju empatičnost povezane su s povećanim rizikom od razvoja ekstremne introvertiranosti, rezimirali su u priopćenju Instituta Pasteur, piše HINA.

 

Istodobno je novo istraživanje koje je provelo Sveučilište Cambridge potvrdilo podatak po kojemu žene u prosjeku pokazuju više empatije od muškaraca. No ta razlika ne ovisi o našem DNK, već o utjecaju hormona i socijalizacije.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio