Strojevi izašli na cestu Neum - Stolac, radovi počinju uskoro

Datum objave: 17.03.2018   Broj čitanja: 296
Pripreme za nastavak radova na izgradnji prometnice Neum - Stolac u punom su jeku.
Strojevi izašli na cestu Neum - Stolac, radovi počinju uskoro

Kako bi odmah po završetku zakonske procedure krenuli s radovima, izvođači ovih dana već polako dovoze strojeve, koji će nakon više od 34 godine povezati unutrašnjost BiH s izlazom na more, piše Večernji list BiH. 

 

Prema riječima ministra prometa i veza Federacije BiH Denisa Lasića, sve potrebne procedure su privedene kraju te se početak radova na prvoj dionici ove prometnice očekuje uskoro.

 

- Uz to, eksproprijacija na području općine Stolac se privodi kraju, tako da se do jeseni očekuje raspisivanje LOT-a za taj dio, kao i tunel “Žaba” - naglasio je Lasić, dodavši kako je rok završetka radova 4 godine.

 

Inače, projekt izgradnje prometnice Neum - Stolac uvršten je u program modernizacije magistralnih cesta FBiH koji je prihvaćen te je odobreno kreditno zaduženje kojim je predviđeno da se projekt izgradnje spomenute prometnice financira kreditom Europske investicijske banke i Svjetske banke.

 

U pitanju su tri dionice, od kojih u prvu spada dovršetak radova na dionici Stari Neum - Kiševo - Broćanac, i za to su predviđena sredstva u iznosu od 12,9 milijuna KM. Zatim, tu je i izgradnja dionice Broćanac - Cerovica, za što su predviđena sredstva u iznosu od 41,9 milijuna KM.

 

Za dionicu Cerovica - Drenovac predviđena sredstva su u iznosu od 25 mil. KM. Postupak odobravanja kredita je spor, pa je tako program modernizacije kandidiran 2014., kredit odobren 2016. a efektivan je postao 7. listopada 2017., dok bi sredstva za eksproprijaciju osigurala Vlada FBiH.

 

Kako su ranije naveli iz Cesta FBiH, u proteklom razdoblju je pripremljena projektna dokumentacija na razini glavnog projekta, pripremljen je elaborat eksproprijacije za cijeli projekt, proveden postupak eksproprijacije i pribavljena građevinska dozvola za dionicu Stari Neum - Kiševo - Broćanac.

 

Radovi su izvedeni na razini BNS-a na dionici Stari Neum - Kiševo - Babin Do. Sve ove aktivnosti su financirane iz vlastitih sredstava Javnog poduzeća Ceste FBiH i sredstava koje je osigurala Vlada FBiH.

 

Krajem siječnja u JP Ceste FBiH potpisani su ugovori za izvođenje radova na magistralnoj cesti M17.3 Neum – Stolac, dionica Stari Neum – Broćanac. Ta dionica za koju se potpisuje ugovor podijeljena je na dva LOT-a/ugovora i to: LOT 1: asfaltiranje dionice Stari Neum – Babin Do (L = 5,3 km), izgradnja ceste Babin Do – Oštrovac (L = 1,7 km), izgradnja tunela Oštrovac (L = 190 m) i potputnjaka Oskorušnica (L = 10m) te LOT 2: izgradnja ceste na dionici Oštrovac – Broćanac (L = 5 km).

 

Ugovori su dodijeljeni tvrtkama Integral inženjering, HP Investing i Putovi iz Gruda.

 

Podsjetimo, od 1984., kada je počela izgradnja ceste Stolac – Neum u dužini od 48,8 km, do sada je s neumske strane završeno 9 km. Sa stolačke strane strojevi su utihnuli prije više od 33 godine, kada je izgrađena dionica do Drenovca.

TAGOVI:
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2018
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio