NASA traži pomoć građana cijelog svijeta: Slikajte oblake i budite istraživač

Datum objave: 19.03.2018   Broj čitanja: 276
NASA traži od ljubitelja neba iz cijelog svijeta da im pomognu u provođenju novog programa, odnosno da s njima podijele fotografije oblaka putem posebne aplikacije.
NASA traži pomoć građana cijelog svijeta: Slikajte oblake i budite istraživač

Ovaj projekt, u suradnji s građanima, NASA provodi radi validacije podataka sakupljenih pomoću šest instrumenata koji promatraju Zemlju putem različitih satelita.

 

Instrumenti su dio projekta pod nazivom "Oblaci i svjetlosni energetski sistem Zemlje", koji za cilj ima pobolšanje razumijevanja uloge oblaka u globalnim klimatskim promjenama.

 

Oblake je, međutim, ponekad veoma teško identificirati s visine. Na primjer, tanke ciruse, najčešću vrstu visokih oblaka, teško je prepoznati u odnosu na snijeg, priopćila je NASA.

 

Zbog toga je sva satelitska promatranja potrebno usporediti sa zapažanjima sa Zemlje.

 

Ukoliko želite sudjelovati u izazovu promatranja oblaka, najlakši način da to uradite jeste da skinete aplikaciju GLOBE Observer, koja će vam korak po korak dati instrukcije kako da NASA-i pošaljete svoje fotografije oblaka.

 

Ukoliko volite promatrati i analizirati promjene na nebu, ova aplikacija će dodatno unaprijediti vaše znanje iz astronomije, prenosi Radiosarajevo.ba.

 

Iz NASA-e kažu da su projekat promatranja oblaka započeli sada, jer će oblaci na proljeće imati zanimljive aktivnosti. Promjena godišnjih doba može biti olujna, a NASA želi dvostruko provjeriti podatke jednog od instrumenata, koji je poslala u svemir u studenom prošle godine.

 

Svi koji žele da njihove fotografije dođu do NASA-e, imaju vremena do 15. travnja za slanje maksimalno deset fotografija svakog dana.

TAGOVI:
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2018
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio