Vlasnici oldtimera neće još dugo čekati na pravilnik o registraciji u BiH

Datum objave: 19.03.2018   Broj čitanja: 301
Zakon o osnovama sigurnosti prometa na putevima BiH propisuje da je oldtimer motorno vozilo proizvedeno prije 30 i više godina, koje je radi njegovanja povijesnih nasljeđa i tehničke kulture sačuvano ili ponovo sastavljeno u izvornom obliku.
Vlasnici oldtimera neće još dugo čekati na pravilnik o registraciji u BiH

Pravilnik o postupku i načinu registracije oldtimera je pripremljen, ali ne može biti objavljen u "Službenom listu BiH" dok ne budu urađeni pravilnici o tehničkim pregledima i registraciji vozila, rekla je Srni glasnogovornica Ministarstva komunikacija i transporta BiH Majda Tatarević.

 

"Sva tri pravilnika moraju biti objavljena u isto vrijeme. Vjerujem da će to biti uskoro jer su i ostala dva pravilnika u pripremi", navela je Tatarević.

 

Glasnogovornica Ministarstva unutrašnjih poslova RS Danica Gnjatović istakla je da se građani obraćaju MUP-u sa pitanjem o mogućnosti registracije oldtimera, te da će policija početi primjenjivati pravilnik o oldtimerima.

 

Ona je naglasila da će se ovim pravilnikom urediti postupak vrednovanja i klasifikacije oldtimer vozila, izdavanje identifikacijske isprave, vođenje jedinstvenog registra, registracija i način vođenja evidencija o registriranim oldtimerima.

 

Gnjatović kaže da Zakon o osnovama sigurnosti prometa na putevima BiH propisuje da je oldtimer motorno vozilo proizvedeno prije 30 i više godina, koje je radi njegovanja povijesnih nasljeđa i tehničke kulture sačuvano ili ponovo sastavljeno u izvornom obliku.

 

Ona je dodala da se potvrda o registraciji može izdati trajno.

 

Govoreći o stavu zainteresiranih građana u RS da je u Federaciji BiH moguće registrirati oldtimer, Gnjatović je rekla da je poznato da je u FBiH moguće registrirati ova vozila samo na osnovu starosti vozila, bez prilaganja neophodne dokumentacije na osnovu koje bi se utvrdilo da vozilo ima karakteristike oldtimera.

 

"Napominjemo da u BiH još ne postoji organizacija koja je ovlaštena za provođenje poslova vrednovanja i klasifikacije oldtimer vozila", navela je Gnjatović.

 

Ona je istakla da ovlaštenje daje Međunarodna dogovorna organizacija udruženja nacionalnih saveza, klubova i ostalih grupacija koja se brine za očuvanje, obnovu i upotrebu oldtimera na svjetskom nivou (FIVA).

 

"Klasifikacija oldtimer vozila provodi se na osnovu vrednovanja koje obuhvata pregled vozila i dokumentacije, utvrđivanje izvornosti, ocjenjivanje, bodovanje i kategorizaciju vozila, njegovih dijelova i sklopova, u skladu sa uputstvom ovlaštene organizacije", naglasila je Gnjatovićeva.

 

Sportski koordinator u Auto-moto društvu Banja Luka Milan Mačković rekao je da je u Republici Srpskoj 2016. godine registrirano 30.000 vozila starijih od 30 godina, ali da to nije pravi pokazatelj koliko postoji oldtimera.

 

"Tu su pobrojani Golfovi 2, Stojadini, Fiće i neka druga vozila koja ispunjavaju samo jedan uvjet, a to su godine starosti. Da bi auto mogao registrairati kao oldtimer, mora imati originalne tvorničke dijelove i ispunjavati druge tehničke uvjete, a takvih vozila je malo", kaže Mačković.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2018
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio