Ocjenjivana vina koja će biti izložena na Mostarskom sajmu, u konkurenciji i jedno za kraljevsko vjenčanje

Datum objave: 19.03.2018   Broj čitanja: 331
Hercegovačka vina su sve bolja i bolja, jedan je od zaključaka današnjeg ocjenjivanja vinskih uzoraka pristiglih na 21. Međunarodni gospodarski sajam u Mostaru.
Ocjenjivana vina koja će biti izložena na Mostarskom sajmu, u konkurenciji i jedno za kraljevsko vjenčanje

 Ocjenjivanje je vršila međunarodna komisija sastavljena od vrsnih enologa iz cijele regije.
Profesor Bernard Kozina je predsjedavao komisijom koja je birala najbolje između blizu sto pristiglih uzoraka crnih i bijelih vina iz Hercegovine, Slovenije, Crne Gore, Makedonije i Hrvatske

 

"Ocjenjivanje vinskih uzoraka u okviru Mostarskog sajma još jednom je pokazalo da Hercegovina doista proizvodi vina respektabilne kvalitete. Ponovit ću svoj stav, hercegovačka vina sve su bolja i bolja i taj trend je nezaustavljiv, odnosno nema nikakvih negativnih pokazatelja i tendencija u proizvodnji vina", kazao je za Klix.ba profesor Kozina, nakon što je probao vina iz berbi 2016. i 2017. godine.

 

Kvalitet hercegovačkih vina ima mjesto na svjetskom tržištu, posebno kada se pogleda potencijal ovog područja.

 

"Onog na što sam ranije bez ikakvog suzdržavanja javno ukazivao - problem nedovoljnog znanja i skromna opremljenosti tehnikom i tehnologijom u podrumima, danas zasigurno nema. Nekoliko manjih proizvođača definitivno se etabliralo i postiglo takav nivo kvalitete da zaista mogu biti na ponos ovom području koji je bogomdano za vinogradarsku proizvodnju. Njihovi proizvodi, osim na domaćem, mogu naći mjesto i na zahtjevnom međunarodnom tržištu", kazao je Kozina.

 

Vina su ocjenjivana po ustaljenoj metodi 100 pozitivnih bodova Međunarodne organizacije za lozu i vino (OIV) koja je prihvaćena u cijelom svijetu.

 

Prema pravilniku ocjenjivanja Mostarskog sajma, vinski uzorci čija prosječna ocjena bude iznad 90 bodova, od 100 mogućih, dobijaju veliku zlatnu medalju. Zanimljivo je da se među uzorcima našlo i vino koje će biti posluženo na vjenčanju princa Harryja i Meghan Markle.

 

"Iločki podrumi cijelo stoljeće imaju veze s britanskim dvorom. Analize su zabilježile da su iločka vina doista posluživana na vjenčanjima članova kraljevske obitelji i kako se ta tradicija ne bi prekinula, i za ovo prinčevsko vjenčanje prije dvadesetak dana opremljene su određene količine vina koje će se tamo posluživati", potvrdio je profesor Kozina.

 

Imena pobjednika bit će poznata i uskoro objavljena na web stranici Mostarskog sajma, dok će priznanja vinarima biti uručena u okviru Sajma gospodarstva u Mostaru, 11. travnja 2018. Mostarski sajam održat će se od 10. do 14. travnja 2018., a zemlja partner je Republika Srbija.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2018
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio