Nova marka HP Mostar 'Svjetski dan Downova sindroma'

Datum objave: 21.03.2018   Broj čitanja: 266
Hrvatska pošta (HP) Mostar izdala je prigodnu poštansku marku u povodu Svjetskoga dana Downova sindroma koji se obilježava 21. ožujka.
Nova marka HP Mostar 'Svjetski dan Downova sindroma'Ovaj datum izabran je simbolično (21/3) i predstavlja 3 kopije kromosoma 21 koji je jedinstven za osobe s Downovim sindromom.

 

Simbol dana su šarene čarape jer ih osobe s ovim poremećajem ne mogu složiti u par. Sindrom je nazvan prema engleskom liječniku Johnu Langdonu Downu koji ga je 1866. godine prvi opisao. Skoro stotinu godina kasnije (1959.) francuski genetičar Jérôme Lejeune otkrio je uzrok sindroma. Naime, u svakoj ljudskoj stanici se nalaze 23 para kromosoma koji prenose sve nasljedne karakteristike. U svakom paru jedan kromosom potječe od majke, a jedan od oca. Lejeune je na 21. paru kromosoma otkrio jedan kromosom viška, tako da je u cijeloj stanici bilo ukupno 47 umjesto 46 kromosoma. Na svakom kromosomu su tisuće gena u kojima su zapisane nasljedne osobine u obliku DNA.

 

Autor marke je Tihomir Bazina, a prvi dan izdanja je 21. ožujak 2018. Ovo izdanje, kao i starija izdanja poštanskih maraka HP Mostar, mogu se kupiti jednostavno i online putem web shopa www.epostshop.ba

 

Nova marka HP Mostar 'Svjetski dan Downova sindroma'
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2018
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio