Strmoglav pad Facebooka

Datum objave: 22.03.2018   Broj čitanja: 435
Tvrtka Facebook izgubila je 60 milijardi dolara tržišne vrijednosti tokom posljednja dva dana od kada su počele da padaju dionice na burzi kao posljedica afere Cambridge analitika.
Strmoglav pad Facebooka

 

Možda najilustrativniji podatak o kolikom novcu je riječ govori sljedeće - gigant u vlasništu Marka Zuckerberga u posljednjih 48 sati svaki sat je padao jedan godišnji proračun Bosne i Hercegovine.

 

Novac koji je Facebook izgubio veći je od vrijednosti tvrtke "Tesla" (52 milijarde) i tri puta veći od vrijednosti "Snapchat" (19 milijardi). Zanimljivo usporedbu napravila je i agencija Bloomberg. Ispod grafikona na kojem je predstavljen pad tvrtke, Bloomberg piše: "To je otprilike jednako bruto domaćem proizvodu zemalja kao što su Hrvatska ili Liban".

 

Prvog dana nakon što je u javnost isplivalo da su osobni podaci oko 50 miliona korisnika Facebooka zloupotrebljeni za političke kampanje, dionice Facebooka pale su za čak sedam posto, što je bio najveći gubitak u četiri godine.

 

Kako prenosi CNN, do pada dionica došlo je nakon najave američkih dužnosnika da će otvoriti istragu protiv Facebooka. Američki mediji objavili su da dioničari tvrtke počnju sa tužbama. Jučer je tužbu protiv tvrtke Facebook podnio Fan Jan zbog "lažnih i obmanjujućih izjava" o politici firme i zato što tvrtka nije otkrila da je "trećim stranama" dopušteno da pristupe podacima o milionima ljudi bez njihovog znanja.

 

Facebook je postao jedna od najvrijednijih američkih tvrtki sa tržišnim kapitalom od oko 500 milijardi dolara. CNN podsjeća da Facebook zarađuje prodajom reklama na svojoj platformi i da je do pada dionica došlo usljed zabrinutosti korisnika o njihovoj privatnosti.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio