20 milijuna na lageru: Što donose stambeni krediti za mlade?

Datum objave: 25.03.2018   Broj čitanja: 552
Kako zadržati mlade u Bosni i Hercegovini - veliko je pitanje. Jedan od načina Vlada Federacije BiH vidi u rješenju njihovog stambenog pitanja.
20 milijuna na lageru: Što donose stambeni krediti za mlade?

 Jedina komercijalna banka u većinski državnom vlasništvu Union banka počela je aktivnosti na plasmanu kredita za mlade za koje je polovinu novca osigurala Vlada Federacije, piše Federalna.ba.

 

Ukupan fond iznosi 20 milijuna maraka, a kredite će moći dobiti osobe do 40 godina starosti, bez obzira na to da li su u braku ili samci, i to po nešto povoljnijoj kamatnoj stopi od 2,99%.

 

Maksimalan rok otplate kredita je 20 godina, a maksimalan iznos 150.000 maraka, što ovisi od kreditne sposobnosti tražitelja. Procedura odobravanja kredita ne razlikuje se od mase ostalih na tržištu.

 

Međutim, kamata je nešto niža - 2,99%, fiksna je, a mlađi od 35 godina neće plaćati ni troškove obrade kredita, dok će oni za ostale iznositi 0,5%.

 

“Do 10% odnosno do 10.000 maraka može biti isplaćeno gotovinski za popratne troškove. Ova kreditna linija jeste ograničena iznosom i moguće je da u nekom periodu budemo imali veliki broj zahtjeva nakon čega će biti utrošena kompletna sredstva ove kreditne linije”, kaže Edis Ražanica, direktor Sektora za poslovanje s klijentima Union banke.

 

U Federalnoj vladi se nadaju da će ovaj oblik financiranja stambenog zbrinjavanja mladih postati praksa. Kreditna linija je specifična i po tome što je 10 milijuna maraka, koje daje Vlada, ustvari kredit Union banci, čiji je većinski vlasnik, koji joj banka treba vratiti u roku od 20 godina po kamatnoj stopi od 0,10%. 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio