Vjenceslav Leko progovorio o problemima s radnom snagom. Nedostaje stručnog kadra

Datum objave: 27.03.2018   Broj čitanja: 985
Gospodarska komora Grada Mostara i Ministarstvo obrazovanja HNŽ-a organizirali su u Mostaru sastanak Vijeća za stručno obrazovanje i obuku. On je prema riječima resornog ministra Rašida Hadžovića bio posvećen srednjem stručnom obrazovanju s ciljem prepoznavanja mogućnosti zapošljavanja i obrazovanja preko VET škola, odnosno srednjih stručnih škola, od strane djece i roditelja.
Vjenceslav Leko progovorio o problemima s radnom snagom. Nedostaje stručnog kadra

 

- Govorimo o ideji da školujemo djecu za gospodarstvo, a ne za zavode za zapošljavanje, kazao je Hadžović, uz podsjećanje da je istraživanje napravljeno s Gospodarskom komorom Mostara pokazalo da nedostaje veliki broj školovanog kadra iz područja građevinskih i mašinskih zanimanja, odnosno ugostiteljstva.

 

- Trenutno na području HNŽ-a nedostaje 120 kuhara i 180 konobara, 300 CNC operatera, te veliki broj galvanizera, zavarivača, građevinskih radnika, stolara, tesara i zidara. Smatram da imamo mogućnost da se djeca kvalitetno obrazuju, jer početak stručnog obrazovanja ne znači da je to kraj. Svako dijete može kasnije nastaviti studirati i ići na fakultet, naravno ukoliko to želi, dodao je.

 

Predsjednik Gospodarske komora Mostara Vjenceslav Leko kazao je da sastanak VET vijeća predstavlja mali korak u povezivanju školstva i gospodarstva, podcrtavši pritom veliki nesrazmjer između traženih zanimanja i vještina kojima raspolažu oni koji traže posao na zavodima za zapošljavanje.

 

- Svi iz godine u godinu imamo sve veći problem s radnom snagom, koji je slojevit, ali se također uz dobru suradnju zainteresiranih može riješiti - kazao je Leko.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • 29.03.2018 08:16 sati
    Nedostaje Ko bi dzaba radio. Nema vise budala
  • 27.03.2018 15:27 sati
    Platite kadar pa ga neće nedostajat. Jednostavan recept
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2018
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-Studio