ŽELITE PUTOVATI U AMERIKU? Uvode se nova pravila za dobivanje vize

Datum objave: 31.03.2018   Broj čitanja: 376
Osobe koje žele putovati u Sjedinjene Države uskoro će trebati navesti svoje identitiete na društvenim mrežama, stare telefonske brojeve kao i adrese elektroničke pošte, prema planu State Departmenta objavljenom u petak.
ŽELITE PUTOVATI U AMERIKU? Uvode se nova pravila za dobivanje vize

Ta mjera će zahvaćati 10 milijuna osoba godišnje koje žele dobiti turističku vizu ili useliti u Sjedinjene Države, ali se neće odnositi na diplomatske putnike ni vladine dužnosnike. U tom tekstu se ne spominje Program izuzeća viza (ESTA), koji uživa četrdesetak bogatih zemalja, od kojih su 30 u Europi, piše HINA.

 

Obrazac ispunjen na internetu omogućuje tim građanima da ostanu 90 dana u Sjedinjenim Državama bez prolaska teške procedure ishođenja vize. Objavom u petak otvara se razdoblje javne rasprave od 60 dana o tim promjenama koje bi trebale biti potvrđene 20. svibnja.

 

Putnici bi trebali precizirati društvene mreže u kojima su sudjelovali, navesti kojim su se "identitetima koristili" na tim platformama tijekom 5 prethodnih godina prije datuma podnošenja zahtjeva. Moraju navesti i brojeve telefona, adrese elektroničke pošte i putovanja u inozemstvo, prema dokumentu objavljenom u američkom službenom listu (Federal Register).

 

Te poteze je prvi puta spomenuo predsjednik Donald Trump govoreći i o naprednoj provjeri osoba koje žele doći u Sjedinjene Države, što su organizacije za građanska prava oštro kritizirale u ime zaštite privatnog života, dok vlasti ističu da bi im to omogućilo identificirati moguće ekstremiste.

 

Tijekom posljednje fiskalne godine 559.536 osoba je predalo molbe za imigracijsku vizu i 9,7 milijuna za razne američke vize.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio