Nova pravila: Svako novo vozilo u EU mora imati ugrađen sustav eCall

Datum objave: 01.04.2018   Broj čitanja: 339
Zakoni EU-a o tom pitanju, doneseni 2015. godine, počinju se primjenjivati u subotu, 31. ožujka 2018.
Nova pravila: Svako novo vozilo u EU mora imati ugrađen sustav eCall

Od 31. ožujka svi tipovi novih putničkih i lakih teretnih vozila koji će se stavljati na tržište EU-a morat će imati ugrađen elektronički sigurnosni sustav 112 E-poziv (112eCall) koji automatski alarmira hitne službe i javlja im lokaciju ozbiljnih prometnih nesreća na cestama.

 

Zakoni EU-a o tom pitanju, doneseni 2015. godine, počinju se primjenjivati u subotu, 31. ožujka 2018.

 

Sustav E-poziv automatski naziva jedinstveni europski broj za hitne slučajeve 112 u slučaju teže prometne nesreće i putem europskog satelitskog sustava Galileo javlja lokaciju vozila službi hitne pomoći. Taj sustav, koji se može akvirati i ručno, javlja samo bitne informacije te ne bilježi i ne sprema podatke.

 

Sustav će hitnim službama dojaviti točnu lokaciju vozila, vrijeme nesreće i pravac u kom se vozilo kretalo, što je naročito važno na autocestama, čak i ako je vozač bez svijesti ili nije u stanju sam uputiti poziv. Time se rješava problem u slučajevima kada se vozač nalazi u njemu nepoznatom području i ne zna reći hitnoj službi lokaciju gdje se nalazi.

 

Procjenjuje se da će taj sustav skratiti vrijeme dolaska hitne pomoći za 50 posto u ruralnim podrjučjima i za 60 posto u urbanim područjima, čime bi se spasili brojni životi.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2018
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio