Nove marke HP Mostar 'EUROPA 2018. - Mostovi'

Datum objave: 05.04.2018   Broj čitanja: 219
Hrvatska pošta (HP) Mostar izdala je dvije prigodne poštanske marke, žig i omotnicu prvoga dana s EUROPA logom.
Nove marke HP Mostar 'EUROPA 2018. - Mostovi'

 

Ove marke sa zajedničkom temom izdaju sve članice PostEuropa, a tema u 2018. godini su mostovi. HP Mostar predstavlja dva mosta koja spadaju u skupinu najljepših i najstarijih u Bosni i Hercegovini.

 

Rimski most u Plandištu jedini je sačuvani primjerak kamenog mosta sagrađenog na rijeci Bosni i nacionalni je spomenik BiH. Ostatci neolitskih, ilirskih i rimskih naselja svjedoče da je područje sliva rijeke Bosne bilo naseljeno od davnine. Most se nalazio na sjecištu značajnih putnih pravaca, a zidan je u klesanom kamenu krečnjaku.

 

Rimski most na rijeci Šujici nalazi se na križanju strateških puteva, a iznad izvora rijeke nalaze se ostatci rimske utvrde Stržanj. Šujicu, čiji je vodotok dug oko 40 km, nazivaju i najkrivudavijom rijekom na svijetu. Ova ponornica protječe kroz Šujičko polje i kanjonom se probija do Duvanjskog polja te ponire u Kovačima. Područje je bilo naseljeno od davnine, a najstariji stanovnici bili su ilirsko pleme Delmati. Za ovaj most pokrenuta je inicijativa za proglašenje nacionalnim spomenikom BiH.Autor likovnog rješenja je Vijeko Lučić, a prvi dan izdanja je 5. 4. 2018. Ovo izdanje, kao i starija izdanja poštanskih maraka HP Mostar, mogu se kupiti jednostavno i online putem web shopa www.epostshop.ba.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2018
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio