Hoće li doći do udruživanja Mercatora i Konzuma?

Datum objave: 10.04.2018   Broj čitanja: 173
Šta će se dogoditi s Mercatorom još nije poznato..
 Hoće li doći do udruživanja Mercatora i Konzuma?

 

Prema prvim obrisima sporazuma o plaćanju povjerilaca, ruske banke - Sberbank i VTB Bank - imat će gotovo polovinu vlasništva u novom Agrokoru. Šta će se dogoditi s Mercatorom još nije poznato, ali se nagađa da bi se trebao spojiti s Konzumom prije prodaje, piše ljubljanski Dnevnik.

 

Sberbank i VTB banka bi imale između 30 i 46 posto udjela u Agrokoru, potvrdili su u ponedjeljak neki od čelnika hrvatskih stranaka vladajuće većine nakon sastanka u Banskim dvorima na kojem im je vanredna uprava Agrokora predstavila nacrt prijedloga nagodbe.

 

Predsjednik Narodne stranke – Reformista Radimir Čačić izjavio je kako je nagodba u okvirima onoga o čemu se razgovaralo u proteklih dvadesetak dana.
“Većinski vlasnici, relativno većinski, će biti Rusi, obje njihove banke u jednom okviru koji će se kretati između 30 i 46 posto”, kazao je Čačić.

 

Čačić napominje i kako ništa još nije do kraja gotovo, jer sve “treba pretvoriti u papire, u pravne forme, u obavezujuće dokumente”.

 

Nije mogao reći koliki će biti otpis duga odnosno o kojem se postotku otpisa govorilo, napominjući kako to “ne može to reći dok cijela priča ne dobije ukupnu dimenziju”.

 

Dodao je kako je najvažnije da bivši vlasnici ne zadržavaju ništa, jer je dug znatno veći od imovine.

 

Predsjednik Hrvatske narodne stranke – liberalni demokrati (HNS) Ivan Vrdoljak iznio je informaciju da su dobavljači na sastanku potvrdili nacrt prijedloga nagodbe odnosno da su “od sedam prisutnih svi potvrdili”.

 

Dug će biti restrukturiran na nivou milijardu-1,5 milijardi eura, otkrio je Vrdoljak, koji ocjenjuje da je to sigurno održivo i daje za vjerovati da će ne samo sistem Agrokor nego i sve vezane tvrtke i dobavljači zadržati industrijsku proizvodnju i radna mjesta u Hrvatskoj.

 

Grude.com/Manager.ba

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2018
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio