I Putovi Grude raditi će cestu do jedinog bh. grada na moru! Neum postaje pravo turističko središte

Datum objave: 23.04.2018   Broj čitanja: 1615
Uska, jedva se dva automobila mimoilaze, brdovita, izrovana, nakaradna. Tako bi se ukratko mogla opisati krivudava, kamenjarska cesta preko Svitave, koja vodi do jedinog bh. izlaza na more.
I Putovi Grude raditi će cestu do jedinog bh. grada na moru! Neum postaje pravo turističko središte

 

Maksimalnom brzinom od 40 kilometara na sat Svitavom se voze samo oni koji su primorani - koji nemaju putovnica ili oni koji iz nekog razloga izbjegavaju granične prijelaze.  

 

Osim tabli s velikim upozorenjima na širinu ceste, koja iznosi svega tri metra, na usputnim znakovima nalaze se i nacionalistički grafiti.

 

Ako ste se uputili ovim pravcem, piće i sve drugo što vam treba za put kupite negdje prije skretanja. Cijelom dionicom od oko 35 kilometara nema čak nijedne trgovine niti kioska.

 

Međutim, sve ovo moglo bi već iduće godine biti prošlost. Naime, u veljači su, nakon nekoliko desetljeća, ponovo pokrenuti radovi na cesti Stolac - Neum!

 

Reporteri “Avaza” bili su na mjestu događaja, na gradilištu dionice Stari Neum - Oštrovac, gdje su zatekli veliki broj teških strojeva kako rade na ovom dijelu buduće ceste.

 

Iz kompanije „Integral inžinjering”, koja izvodi radove na dionici Stari Neum - Babin Do, rečeno je da su oni nadležni za dio ceste u dužini od 5,3 kilometra, čija je ukupna vrijednost šest milijuna KM.

 

Također, radove će, prema pisanju "Avaza" izvoditi i Putovi Grude.


Direktor „Cesta Federacije BiH“ Ljubo Pravdić kazao je za “Avaz” da radovi teku planiranom dinamikom.

- Dva ugovora smo napravili i radovi su krenuli. Otvorili smo i ponude za tunel “Žaba”, a očekujemo da će radovi trajati dvije godine. Dug je 930 metara s pristupnom cestom od dva kilometra. Radi se i od strane Stoca. Na ljeto, u šestom mjesecu, bismo tu jednu dionicu kompletirali. Nastavljamo s eksproprijacijom zemljišta za druge dionice - kazao je Pravdić.


Cesta duga 48,8 kilometara olakšat će i skratiti putovanje do Neuma, a usput će to biti prvi put da je ovaj grad s ostatkom države povezan jednom magistralom. Pored toga, jasno je da će izgradnja ove ceste poboljšati položaj Neuma kao i turističku sezonu.

 

Grude.com/Avaz

I Putovi Grude raditi će cestu do jedinog bh. grada na moru! Neum postaje pravo turističko središte
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2018
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio