ISPLAĆIVAT ĆE LJUDIMA 560 EURA SAMO ZATO ŠTO SU ŽIVI Jedna od najbogatijih država ipak nastavlja s projektom

Datum objave: 26.04.2018   Broj čitanja: 180
Finci opovrgavaju tvrdnje da je njihov projekt temeljnog dohotka propao, prenosi Yahoo.
ISPLAĆIVAT ĆE LJUDIMA 560 EURA SAMO ZATO ŠTO SU ŽIVI Jedna od najbogatijih država ipak nastavlja s projektom

Naime, cijeli je niz medija u zadnjih nekoliko dana prenio vijest kako se finska vlada povlači iz pilot-projekta temeljnog dohotka, no službena je objava Finaca da projekt ide dalje, piše Novac.hr.

 

„Sve ide po planu”, potvrdio je Miska Simanainen, istraživač na Institutu za socijalno osiguranje u Keli. Isto tako, kao pogrešne je odbacio i tvrdnje da je njegov Institut, inače uključen u projekt, zatražio dodatnih 70 milijuna eura za financiranje projekta ove godine.

 

Oči su svijeta uprte u finski projekt temeljnog dohotka vrijedan 20 milijuna eura u kojem 2000 nezaposlenih Finaca prima neoporezivih 560 eura mjesečno. Cilj je tog projekta, kojeg je finska vlada započela prva u Europi početkom 2017. godine, reformirati finski socijalni sustav.

 

"Izazov je u tome da se pronađe troškovno efikasni sustav koji bi ljude stimulirao da pronađu posao, ali ne bi povećavao nejednakost", naglašavala je Tuulia Hakola-Uusitalo, iz finskog Ministarstva financija na početku projekta.

 

Ipak, pesimistične je prognoze oko finskog projekta u svojem istraživanju ponudila Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) početkom veljače u kojem je uspoređen univerzalni kreditni sistem Ujedinjenog Kraljevstva s projektom temeljnog dohotka u Finskoj. Izračun OECD-a pokazuje, ako bi se uveo temeljnog dohotka na nivou cijele Finske, to bi značilo povećanje poreza na osobni dohodak za 30 posto, a povećala bi se nejednakost i stopa siromaštva sa 11,4 na 14,1 posto.

 

Konačne će rezultate tog projekta krajem ove godine procijeniti finski premijer Juha Sipila i njegova vlada desnog centra, dok će rezultati za javnost biti objavljeni kraj 2019. godine.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2018
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio