Od 1. svibnja građani EU-a mogu tražiti pomoć i u konzulatima neke druge članice

Datum objave: 30.04.2018   Broj čitanja: 545
Od utorka, 1. svibnja građani EU-a, koji putuju ili žive izvan Unije imat će pravo na konzularnu zaštitu i u slučaju kada njihova država nema veleposlanstva ili konzulata u zemlji u kojoj su se našli i moći će se obratiti za pomoć konzulatu neke druge zemlje članice.
Od 1. svibnja građani EU-a mogu tražiti pomoć i u konzulatima neke druge članice

“Skoro sedam milijuna građana EU-a putuje ili živi izvan EU-a u zemljama u kojima njihova zemlja članica nema veleposlanstva ili konzulata. Od sutra će svi građani EU-a imati pravo na isti tretman kada im je potrebna hitna pomoć izvan EU-a. Nova pravila jačaju prava građana i predstavljaju snažan znak europske solidarnosti”, izjavila je europska povjerenica za pravosuđe Vera Jourova, piše HINA.

 

Osim u slučajevima velikih kriza ili prirodnih katastrofa, građani EU-a moći će tražiti konzularnu zaštitu u konzulatu neke druge članice EU-a u slučaju ozbiljne bolesti, kada su žrtve zločina, u slučaju uhićenja, gubitka putovnice ili krađe.

 

Zahtjevi za hitno izdavanje putnih dokumenata predstavljaju više od 60 posto slučajeva konzularne pomoći u slučajevima kada građani nemaju diplomatsko predstavništvo svoje zemlje u zemlji u kojoj se nalaze.

 

Direktiva o konzularnoj zaštiti za europske građane čija zemlja nema diplomatsko predstavništvo u nekoj trećoj zemlji usvojena je 20. travnja 2015.

 

Države članice imale su do 1. svibnja 2018. godine rok za unošenje te direktive u svoja zakonodavstva.

 

Komisija je najavila da će pomoći onim zemljama koje još nisu dovršile postupak prenošenja direktive u svoja zakonodavstva da to učine što prije.

TAGOVI:
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio