FBiH sprema prvi zakon o rakiji

Datum objave: 07.05.2018   Broj čitanja: 203
Proizvodnja raznih rakija u FBiH bi uskoro mogla biti zakonski uređena. Šljivovica, jabukovača, kruškovača i loza su najrasprostranjenije rakije u BiH i ljubiteljima dobre kapljice najdraže.
FBiH sprema prvi zakon o rakiji

Ipak, ono što se malo zna je to da proizvodnja rakije, promet, kontrola kvalitete i njezino deklariranje u FBiH nisu zakonski regulirani, što stvara problem proizvođačima koji žele legalno raditi i praviti “pravu” rakiju, piše Dnevni avaz.

 

Trenutačno se u FBiH primjenjuje jedino pravilnik o minimalnim tehničko-tehnološkim i kadrovskim uvjetima za proizvodnju rakija i voćnih vina iz 2014., donesen kao privremeno rješenje do donošenja zakona.

 

Na državnoj razini od 2008. postoji Zakon o vinu, rakiji i drugim alkoholnim proizvodima od grožđa, ali se u njemu rakija spominje samo u naslovu, na što su ukazali iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH.

 

Ova situacija bi mogla biti promijenjena iduće godine, kada se očekuje da Federacija dobije prvi zakon o proizvodnji rakije. Kako je objasnila Muzafera Kalabušić, stručna savjetnica u Odsjeku za prehrambenu industriju Ministarstva poljoprivrede, ove godine će biti izrađen prednacrt zakona, a njegovo donošenje planirano je do kraja 2019. godine.

- Prikupljamo materijale, podatke što su uradile zemlje iz okruženja. Republika Srpska ima takav zakon - dodala je Kalabušić.

 

Istaknula je da će se budućim zakonom definirati što je rakija, propisati uvjeti koje moraju ispuniti oni koji je žele proizvoditi, propisati način proizvodnje i prometa rakije i drugih alkoholnih pića, kontrola kvalitete, način označavanja i slično.

 

- To je trošarinska roba i bitno je da se zna što tko plasira, tko proizvodi, koje količine... Zakon je važan i da se zaštite potrošači, da se suzbije proizvodnja na crno i onima koji žele raditi prema propisima da se to omogući - napomenula je Kalabušić.

 

RS je donio 2009. Zakon o vinu i rakiji kojim se uređuje njihova proizvodnja, higijenski i tehnološki minimumi i uvodi registar. Propisano je čak i kada se prerađuje voće. Zanimljivo je da se zabranjuje na boce i ambalažu stavljati etikete s likovima svetaca.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2018
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio