BiH nedostaje čak 6000 IT stručnjaka

Datum objave: 11.05.2018   Broj čitanja: 283
Javnost često ne zna koliko posla postoji u ovoj industriji te da četvrta digitalna revolucija donosi nove poslove..
BiH nedostaje čak 6000 IT stručnjakaBiH nedostaje 6000 radnika u sektoru informacijskih tehnologija (IT), kazao je jučer ministar prometa i veza BiH Ismir Jusko.

 

BiH i regija su u deficitu kada je riječ o IT sektoru i teško je, gotovo nemoguće, naći nezaposlene iz ove branše - izjavio je Jusko na otvaranju 2. konferencije o potencijalima razvoja softverske industrije u BiH. Prema njegovim riječima, potrebno je raditi na animiranju mladih za ova zanimanja, posebno ako se ima u vidu hiperprodukcija u nekim drugim strukama. - Jedan Temišvar (Rumunjska) godišnje odškoluje 1200 IT stručnjaka, a BiH oko 300 - naveo je Jusko i izrazio nadu da će nove generacije u BiH zajedno s institucijama pomjeriti postojeće granice.

 

Haris Memić iz Bit alijanse, koja je s Ministarstvom prometa i veza organizator konferencije, istaknuo je kako softverska industrija sama može načiniti napredak, ali mali.

 

- Smatram da je softverska industrija u BiH odlična prilika za napredak i pozivam vas da iskoristite ovu konferenciju kako bismo nastavili razvoj ove industrije, s ciljem nadjačavanja političkih problema, te zajedno ponudili rješenje za problem nezaposlenosti građana BiH - izjavila je američka veleposlanica u BiH Maureen Cormack.

 

Javnost često ne zna koliko posla postoji u ovoj industriji te da četvrta digitalna revolucija donosi nove poslove, a mi to moramo iskoristiti - rekao je Haris Memić, predsjednik UO Bit alijanse, i istaknuo da bi “softverska industrija mogla biti na vrhu liste bh. izvoznika već za tri godine ako u suradnji s predstavnicima vlasti i akademske zajednice provedemo predstavljene planove”.

 

Bliskom suradnjom predstavnika vlasti, sveučilišta i Bit alijanse u rujnu ove godine upisat će stotine studenata na dvogodišnji IT smjer koji će biti prvi put uveden u bh. visokoškolske ustanove. Na ovaj način softverska industrija će u relativno kratkom roku osigurati odgovarajuću radnu snagu. Potrebno je dodatno raditi na ohrabrivanju i prekvalifikacijama potencijalnih developera.

 

BiH se može ugledati na zemlje regije. Bugarska je iskoristila nedostatak softverskih inženjera na svjetskoj razini i privukla unosne poslove koji su doveli do godišnjeg rasta od 17%. Predsjednik UO ICT klastera Bugarska Peter Statev najavljuje veću ulogu umjetne inteligencije (AI), Big data (BD), Cloud servisa te potrebu transformacije u bliskoj budućnosti.

 

- Postoji samo jedan način da se pripremimo, a to je inteligentna specijalizacija u ekonomiji, veća ulaganja u modernizaciju obrazovnog sustava, cjeloživotno učenje i prekvalifikacija radne snage - rekao je Statev.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio