Apel maturantima: 'Dragi maturantu, možeš postati frajer odrekavši se alkohola, neprimjerene vožnje...'

Datum objave: 16.05.2018   Broj čitanja: 576
Približava se kraj nastavne godine koji prate tradicionalne povorke maturanata po gradu, maturalne zabave i proslave!
Apel maturantima: 'Dragi maturantu, možeš postati frajer odrekavši se alkohola, neprimjerene vožnje...'

Samim time bliže se i strahovi, zabrinutost roditelja, učitelja i profesora kako će sve završiti, hoće li se tko ozlijediti, hoće li završiti u hitnoj radi prevelike količine alkohola u krvi, priopćili su iz Osnovne škole Marka Marulića u Ljubuškom te poslali obavijest za maturante koju prenosimo u cijelosti.

 

DRAGI MATURANTI, RAZUMIJEMO VAS KAD:

 

želite impresionirati druge, biti pametni, lijepi, najbolji,
mislite da ste superheroji kojima život neće moći ništa,
mrzite svakodnevne, jednostavne stvari u kojima nema rizika,
želite biti posebni, zabavni , kao ni jedna generacija do sada.

 


Ali, molimo vas i volimo vas, probajte i ovo:

 

zaustaviti se na trenutak
potražiti drugo mišljenje, vašeg roditelja ili vašeg profesora
napraviti kompromis, sigurno ste i do sada to činili
odustati od velike avanture da silom morate postati odrasli, jer….


Odrasli možete postati samo kad mislite na druge, volite druge tako da vam nije teško ničega se odreći samo da svi budu dobro, kada ste odgovorni.

 

Odgovornost i dobro znače da nitko nije zabrinut, da nitko nije bolestan, da nitko nije ponižen i da su svi životi sačuvani.

 

Alkohol, vožnja, vrijeđanje, omamljivanje, raskalašeno ponašanje, rušenje svega što se tijekom školovanja gradilo nepromišljenim postupcima, NE ČINE NIKOME DOBRO.

 

NA DOBRO NAM DOŠLI DRAGI MATURANTI!

 

Neki među vama sigurno maštaju da će bar na trenutak postati najveći frajeri. To je odlična misao, a i ne slutite kako to stvarno možete postati.

 

I ti možeš postati najveći frajer. Ako imaš dovoljno novaca kojeg možeš potrošiti na neprimjerenu vožnju i alkohol, sjeti se da pojedini učenik nema novaca za studij ili liječenje, niti roditelje koji bi mu pomogli.

 

Dragi maturantu, možeš postati frajer odrekavši se alkohola, neprimjerene vožnje i kojekakvih „oproštajnih“, rizičnih zabavu uz rijeku te među svojim prijateljima možeš pokrenuti nešto da pomogneš prijatelju iz škole. Probaj i vidjeti ćeš da nije preteško za tebe.

 

Dragi naši, pjesma kaže da tragovi od kočenja na cestama vode do neba. Vjerujte da svima koji su oštećeni zbog neodgovorne vožnje takvo ponašanje NIJE COOL. Vaši profesori samo žele da budete sretni, da ti zadnji dani vašeg školovanja prođu u miru. Je li previše to, dragi maturanti, da oni koji su vas godinama učili sada očekuju puno poštovanje? Ne mrvice, ne do pola dana, nego zauvijek!

 

Prošle godine je radostan kraj nastavne godine pokvarila prometna nezgoda srednjoškolaca koji su se „samo vozali“. Odrecite se tog „vozanja“, ako Boga znate, jer nečiji roditelji su u prometu, nečija braća i sestre idu u školu. Oni bi se samo htjeli vratiti svojoj kući.

 

Ovaj apel također upućujemo roditeljima, jer su oni ti koji savjetuju vlastitu djecu. Molimo Vas da pomognete da se tragični događaji ne ponavljaju.

 

Vi roditelji, bake i djedovi ne morate teško zarađeni novac dati djetetu da ga troši pijući alkohol i ugrožavajući svoj i tuđi život. Radost, veselje i ponos nemaju ništa zajedničko s ozljedama, ponižavanjima, gubitkom života.

 

Vjerujemo da svaki roditelj misli da je njegovo dijete dobro, da ne pije, ne vozi neodgovorno i sl. Ipak, članci u novinama i na portalima govore drugačije!

 

Iako je ovaj apel upućen prvenstveno maturantima srednjih škola, ne želimo izostaviti ni učenike završnih razreda osnovne škole koji također obilježavaju završetak nastave, ponekad na rizičan način.

 

Vjerujemo da ćete svi poštivati pravila ponašanja, ostati ono što jeste, lijepi, pametni, radosni i odgovorni i stoga vama i vašim roditeljima čestitamo uspješan završetak osnovnog/srednjeg obrazovanja.

 

Na dobro nam došli dragi maturanti!

Stručni suradnici osnovnih i srednjih škola Općine Ljubuški

 

Radio Ljubuški / OŠ Marka Marulića Ljubuški

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2018
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio