Njemačka hitno treba strane informatičare

Datum objave: 18.05.2018   Broj čitanja: 249
Do kraja travnja 2018. u Njemačkoj je bilo nepopunjeno 486.000 radnih mjesta za takozvana MINT-zanimanja, navodi se u izvještaju.
Njemačka hitno treba strane informatičareNedostatak radne snage na području prirodnih znanosti, matematike, informatike i tehnologije (MINT) dramatičniji je nego ikada – glasi zaključak Proljetnog izvještaja za 2018. godinu u kojem Institut njemačkog gospodarstva iz Kölna, u suradnji s Udrugom njemačke industrije, Savezom njemačkih poslodavaca i Udruženjem poslodavaca u metalskoj i elektroindustriji, detaljno analizira nedostatak radne snage.

 

Do kraja travnja 2018. u Njemačkoj je bilo nepopunjeno 486.000 radnih mjesta za takozvana MINT-zanimanja, navodi se u izvještaju. To je rast od 13,1 posto u odnosu na travanj 2017.

 

Posebno je veliki nedostatak radne snage na području informatike – potražnja se više nego udvostručila tijekom protekle četiri godine, prenosi Deutsche Welle.

 

Razloga za nedostatak stručnjaka ima mnogo: s jedne strane, mnogi stariji radnici odlaze u mirovinu, a novih, mlađih, nema dovoljno. S druge strane, potražnja za tom vrstom stručnjaka znatno je porasla jer se otvara sve više tvrtki koje djeluju na tom području. Unatoč sve većem broju studenata na MINT-fakultetima, oni ne mogu nadoknaditi potražnju za kvalificiranom radnom snagom. Međutim, jaz bi bio još i veći bez migracije. Naročito je naglo porastao broj Indijaca koji studiraju na takvim fakultetima u Njemačkoj i kasnije se eventualno mogu zaposliti kao inženjeri ili informatičari.

 

Prema studiji, i plaće za ta zanimanja su porasle. Ipak, jaz između ponude i potražnje za tu vrstu radne snage i dalje raste.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2018
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio