Radnici i dalje odlaze! Gospodarstvenici im daju mrvice unatoč višemilijunskom profitu

Datum objave: 24.05.2018   Broj čitanja: 540
Plan povećanja plaća u BiH koji je Večernji list najavio još krajem prošle godine događa se, ali ne u smislu u kakvom su mnogi očekivali. Privatne tvrtke tako su uglavnom povećavale plaću za 100 KM, što nije ni približno dovoljno da radnici osjete bolji život na svojoj koži.
Radnici i dalje odlaze! Gospodarstvenici im daju mrvice unatoč višemilijunskom profitu

 

Najava odlazaka

 

- Proizvodne tvrtke, koje imaju višemilijunski profit, radnicima mogu dati barem 1000 KM mjesečno, ali trude se držati to na nekoj razini tek da radnici mogu preživjeti mjesec i onda opet iznova. Zato smo u prošloj godini doživjeli egzodus kvalitetnih radnika i imamo najavu novih odlazaka. Problem je što imamo sve više nerealnih gospodarstvenika koji se ne sjećaju svojih početaka ili ako imaju djecu koja su preuzela posao, a ako im osjećaj za druge nije usađen u najranijim danima. A onda imamo politiku koja zbog svojih interesa štiti takve gospodarstvenike. To je zakon spojenih posuda, ali će te posude sve više pucati i to odlaskom onih koji znaju raditi - govori za Večernji list sugovornik blizak Savezu samostalnih sindikata BiH. Ipak, poslodavci su stava da država mora promijeniti odnos prema njima.

 

Smanjiti doprinose na plaće

 

Tako se na neto plaću u FBiH obračunavaju porezi i doprinosi u iznosu od 72,6%. Tako za radnika koji ima 1000 KM plaću treba platiti doprinose za MIO u iznosu od 359,26 KM, zatim doprinose u zdravstvu od 257,73 KM pa doprinose za nezaposlene od 31,24 KM. Na sve to plati se i porez na dohodak od 77,78 KM, što iznosi oko 726,01 KM doprinosa i poreza na bruto plaću. Poslodavci traže da se smanje doprinosi na plaće.

 

- Za nas poslodavce takve promjene značile bi mnogo, ali i za građane, jer bi se rasterećenjem poslovanja kroz smanjenje cijene rada postigle barem tri dobre stvari. Omogućilo bi se povećanje plaća pa povećanje zaposlenosti, a sve to dovelo bi do povećanja potrošnje i, samim time, ekonomskog rasta i kreiranja potrebe za otvaranje novih radnih mjesta. Sve to širilo bi se cikličnim krugovima i bitno bi povećalo standard i kvalitetu života građana u BiH - objasnio je ravnatelj Udruge poslodavaca FBiH Mladen Pandurević. A dok vrijeme prolazi u razgovorima bez dogovora o tome hoće li radnicima biti bolje, oni u stranim zemljama pronalaze svoju budućnost.•

 

Večernji list

TAGOVI:
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2018
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio