Zbog opasnih kemikalija s bh. tržišta se povlače siperci za bebe i lutka Happy Angel!

Datum objave: 07.06.2018   Broj čitanja: 262
Siperak za bebe uvoznika „Wandeng“ d.o.o. Brčko distrikt i plastična lutka Happy Angel GY 1802A proizvođača Dusen Trade Company, Hong Kong, Kina, povlače se s bh. tržišta zbog pronađenih opasnih kemijskih sastojaka, obavijestili su iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH.
Zbog opasnih kemikalija s bh. tržišta se povlače siperci za bebe i lutka Happy Angel!

Iz Agencije navode kako podaci o proizvodu (marka, model, tip, serija) navedenoga siperka nisu nisu dostupni, kao ni o njegovom proizvođaču. Tek se navodi da je zemlja podrijetla Turska, a uvoznik „Wandeng“ d.o.o. Brčko distrikt, Dubrave bb, Brčko distrikt.

 

Proizvod predstavlja kemijski rizik jer sadrži 1,84 % (m/m) di – (2-etilheksil) ftalata (DEHP), što nije u skladu s Odlukom o ograničenju stavljanja na tržište igračaka i proizvoda za djecu koji sadrže ftalate („Službeni glasnik BiH“, broj 04/10).

 

Mjerodavne inspekcije su naložile mjere povlačenja s tržišta i uništavanja nesigurne igračke, u ovome slučaju siperka za bebe, te se preporučuje potrošačima koji su kupili ovaj proizvod da ga prestanu koristiti.

 

Za plastičnu lutku iz Agencije su obavijestili kako je riječ o proizvodu (marka, model, tip, serija) Happy Angel GY 1802A, proizvođača Dusen Trade Company, Hong Kong, Kina, zemlja podrijetla Kina, uvoznika Z&N d.o.o. Brčko distrikt BiH, Dubrave bb Brčko distrikt BiH.

 

Proizvod predstavlja kemijski rizik jer sadrži 6,22 % (m/m) di – (2-etilheksil) ftalata (DEHP), što nije u skladu sa Odlukom o ograničenju stavljanja na tržište igračaka i proizvoda za djecu koji sadrže ftalate („Službeni glasnik BiH“, broj 04/10).

 

Iz Agencije obavještavaju kako su mjerodavne inspekcije naložile mjere povlačenja s tržišta i uništavanja nesigurne igračke, u ovome slučaju plastične lutke, te obavještavanja potrošača, uz preporuku potrošačima koji su kupili ovaj proizvod da ga prestanu koristiti.

 

poslovni-global.ba / Foto: Agencija za nadzor nad tržištem BiH

Zbog opasnih kemikalija s bh. tržišta se povlače siperci za bebe i lutka Happy Angel!
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2018
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio