ZABRANA IZVOZA: Srpska i Federacija spašavaju drvo

Datum objave: 13.06.2018   Broj čitanja: 451
Ove mjere trebale bi zaštititi domaće proizvođače.
ZABRANA IZVOZA: Srpska i Federacija spašavaju drvo



Vlade Republike Srspke i Federacije BiH predložit će Vijeću ministara BiH da u potpunosti zabrani izvoz šumskih drvnih sortimenata iz zemlje, kao i da na ogrijev i rezanu građu lišćara uvede pristojbe za izvoz, objavile su Nezavisne novine.

 

Ovo je prijedlog drvoprerađivača iz BiH koji su, zajedno s predstavnicima resornih ministarstava usuglasili na sastanku koji je održan u Banja Luci, a kako bi se osigurala bolja opskrba sirovinom onim drvoprerađivačima koji imaju veći stupanj finalne obrade drveta.

 

Za zabranu izvoza šumskih drvnih sortimenata zalagali su se u Republici Srpskoj, a za uvođenje pristojbi su bili u Federaciji BiH, pa su oba prijedloga prihvaćena i bit će dio zajedničke inicijative.

 

"U sljedećim danima bit će usuglašena visina pristojbe na izvoz građe lišćara i ogrijevnog drveta, jer ne postoji opravdanost da se on pod ovim okolnostima događa, kada se to moglo završavati u višim fazama prerade", kaže za Nezavisne novine Lazo Šinik, tajnik Udruženja šumarstva i prerade drveta RS Privredne komore RS.

 

Goran Zubić, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, kaže kako će u idućih petnaest dana biti izvršene dodatne konzultacije s relevantnim institucijama u entitetima kako bi se utvrdila visina pristojbe. "Prihodi od pristojbi koje bi se ubirale bi se vraćali u entitete u skladu s porijeklom rezane građe. Nismo dalje razrađivali gdje bi one bile utrošene, ali bi logično bilo da se vraćaju sektoru šumarstva i preradi drveta", kazao je Zubić. On smatra da će ove mjere zaštititi domaće proizvođače. "Generalni stav Vlade RS je da se sav sječivi etat, odnosno sirovina, u potpunosti na raspolaganje stavi domaćim drvoprerađivačima", zaključio je Zubić.

 

Rezultatima sastanka zadovoljni su i u Udruženju grupacije šumarstva i drvne industrije pri Gospodarskoj komori Federacije BiH. "Računamo na to da će dobiti više sirovine uz kriterije koje će predložiti komore. Sirovine moramo usredotočiti na naše proizvođače, a novac od pristojbi ćemo vraćati proizvođačima da ga oni imaju i ulažu u nove tehnologije i nova znanja", kazala je za Nezavisne Šemsa Alimanović, tajnica Udruženja.

 

Nezavisne novine podsjećaju da su Vlada Federacije BiH i Vlada RS na zajedničkoj sjednici, održanoj u Sarajevu u rujnu prošle godine, najavile podnošenje zajedničke inicijative Vijeću ministara BiH za donošenje odluke o zabrani izvoza i prometa trupaca iz Bosne i Hercegovine. Kako bi spriječila malverzacije i trgovinu sirovinom, RS je donijela privremenu zabranu prometom trupaca izvan svoje teritorije, što je kasnije učinila i Vlada Federacije BiH. Ove mjere su na snazi do travnja ove godine, kada bi, pod uvjetom da Vijeće ministara BiH uvaži prijedloge, na snagu stupile mjere usuglašene na sastanku u Banja Luci.

 

Drvna industrija je jedna od najperspektivnijih grana industrije u Bosni i Hercegovini s prosječnim godišnjim izvozom većim od milijardu maraka i stalnom tendencijom rasta. Međutim, i dalje veći dio izvoza imaju proizvodi s nižim stupnjem obrade, poput građe i ogrijeva, dok izvoz namještaja ima udio od oko 40 posto.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio