Zapečaćeno 78 objekata, porezne inspektore morala štititi i policija

Datum objave: 09.07.2018   Broj čitanja: 626
Porezna uprava FBiH je 5. i 6. srpnja izvršila je 416 inspekcijskih nadzora na području Federacije BiH obuhvaćajući porezne obveznike koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost, građevinsku, trgovinsku i druge uslužne i proizvodne djelatnosti.
Zapečaćeno 78 objekata, porezne inspektore morala štititi i policija

Inspekcijskom nadzoru prethodile su aktivnosti koje su proveli obavještajno-istražni inspektori čiji su podaci korišteni prigodom planiranja kontrola.

 

U ovim aktivnostima inspektori Porezne uprave FBiH otkrili su 130 neprijavljenih radnika, 125 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, 42 objekta u kojima se obavljala djelatnost bez odobrenja nadležnog tijela te 43 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj.

 

Zbog utvrđenih nepravilnosti zapečaćeno je 78 objekata, a u 233 slučaja izdani su prekršajni nalozi s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 545.860 KM.

 

Zbog ugrožavanja sigurnosti inspektora prigodom provođenja inspekcijskog nadzora, na području Sarajevske županije bila je neophodna intervencija pripadnika MUP-a.

 

Porezna uprava poziva sve porezne obveznike da svoje obveze blagovremeno izvršavaju, dobrovoljno prijavljuju i plaćaju, da prijave svakog radnika, odnosno posluju sukladno poreznim i drugim važećim propisima.

 

Uprava će nastaviti provoditi aktivnosti na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprječavanju sive ekonomije te poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti, da usklade svoje poslovanje i poštuju zakone, u suprotnome, bit će predmet kontrole u sljedećem razdoblju.

 

Ukoliko tijekom kontrole kod navedenih poreznih obveznika ponovo budu utvrđene nepravilnosti, bit će im izrečena zaštitna mjera zabrane obavljanja djelatnosti u razdoblju od šest mjeseci.

 

Porezna uprava će na sve načine pomagati porezne obveznike koji pokazuju da žele izvršavati svoje porezne obveze i pokazati odlučnost za poduzimanje svih mjera prema onima koji svoje obveze žele izbjeći i tako ih usmjeriti na zakonito postupanje. Porezna uprava želi biti partner poreznim obveznicima i graditi transparentne odnose zasnovane na važećim zakonima.

 

Pozvani su svi radnici koji rade na crno, da o tome obavijeste Poreznu upravu, koja će prijave ozbiljno i temeljito razmotriti i po njima postupiti u skladu sa zakonom, svojim nadležnostima i raspoloživim kapacitetima te poduzeti sve mjere koje joj stoje na raspolaganju kako bi poslodavci izvršili prijavu radnika.

 

Samo na taj način radnici će moći ostvariti svoja zakonom zajamčena prava na zdravstvenu zaštitu, mirovinsko i invalidsko osiguranje i druga prava koja im pripadaju po osnovi radnog odnosa.

 

Građani su pozvani da prijave saznanja o nelegalnom poslovanju i nepoštivanju poreznih zakona, a računovođe i revizori da prijave nezakonite radnje koje se odnose na izbjegavanje ili neplaćanje javnih prihoda poreznih obveznika kod kojih obavljaju aktivnosti.

 

Svaka prijava uživat će punu diskreciju, a prijave je moguće dostaviti anonimno, putem e-maila sivaekonomija@fpu.gov.ba i primjedbe@fpu.gov.ba, SMS poruke na broj mobitela 061 724 610, besplatnog poziva na broj 080 020 333, i pošte na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku “Nepravilnosti”, piše poslovni-global.ba

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio