Ratko Perić ne odustaje! Hoseru ponovio: Ukazanja u Međugorju nisu vjerodostojna

Datum objave: 22.07.2018   Broj čitanja: 10700
Kraj djelovanja Ratka Perića na čelu Mostarsko-trebinjske biskupije u veljači 2019. godine mnogi s radošću dočekuju. Vjerovalo se da će Perić barem dijelom promijeniti svoja razmišljanja i krenuti u izgradnju brojnih mostova koje je porušio. Nažalost, to se nije dogodilo.
Ratko Perić ne odustaje! Hoseru ponovio: Ukazanja u Međugorju nisu vjerodostojna

 

 

Mostarsko-trebinjska biskupija je na svojim stranicama objavila da je u subotu, 21. srpnja 2018. dijecezanski biskup Ratko Perić primio u prostorijama Ordinarijata u Mostaru Msgr. Henryka Hosera, S.A.C., Biskupa Varšave-Prage u miru, Nadbiskupa ad personam, nedavno imenovanoga Apostolskog vizitatora s posebnim karakterom za pastoralnu stvarnost župe Međugorje u Mostarsko-duvanjskoj biskupiji.

 

U jednosatnom razgovoru s Apostolskim vizitatorom i Apostolskim nuncijem dijecezanski je Biskup, kako piše na toj stranici, izrazio poštovanje prema odluci Svetoga Oca Pape Franje o imenovanju Msgr. Hosera Apostolskim pohoditeljem u župi Međugorje, očitovao mu spremnost u potrebnoj suradnji i zaželio mu obilnu Božju pomoć u apostolskoj vizitaciji, koja počinje ove nedjelje, ali i dalje je ostao pri svome stavu.

 

Istaknuvši činjenicu da je izricanje konačna suda o istinitosti “međugorskoga fenomena” pridržano Vrhovnom auktoritetu Crkve, Biskup je nedvosmisleno ponovio trajno stajalište Biskupskog ordinarijata u Mostaru, tj. prethodnoga biskupa ordinarija Pavla Žanića (1980.-1993.), i sadašnjega, da na temelju brojnih ispitivanja ne drži vjerodostojnim nijedno “ukazanje”, nijednu “poruku”, nijednu “tajnu”, nijednu “pergamenu”, o čemu su mjesni Biskupi redovito izvješćivali Svetu Stolicu i katoličku javnost.

 

U ta nevjerodstojna ukazanja “međugorskoga fenomena” uključena su i ona navodna u prvih sedam ili deset dana 1981. godine, o čemu je dijecezanski Biskup dao obrazložen prilog, već objavljen na hrvatskom, na engleskom i na talijanskom jeziku.

 

Apostolski je vizitator rekao da je on imenovan isključivo za pastoralnu stvarnost u Međugorju i da njegova zadaća služi učvršćenju jedinstva Crkve.

 

Nadbiskup Henryk Hoser stigao je u Međugorje gdje će svoju službu započeti danas svečanom misom u međugorskoj crkvi sv. Jakova.

 

– Pozivamo sve naše župljane i hodočasnike da sudjeluju u ovome misnome slavlju – priopćili su iz Župnog ureda sv. Jakova iz Međugorja.

 

Papa Franjo imenovao je 31. svibnja 2018. nadbiskupa Henryka Hosera, dosadašnjega Posebnoga izaslanika Svete Stolice, Apostolskim Vizitatorom s posebnom ulogom za župu Međugorje, a njegov dolazak smatra se vrlo važnim za Međugorje čiji status još uvijek nije definiran.

 

Svrha je poslanja apostolskoga vizitatora osigurati čvrstu i trajnu pratnju župne zajednice u Međugorju te vjernika koji ondje dolaze na hodočašće, čije potrebe iziskuju osobitu pozornost, navedeno je ranije iz Svete Stolice.

 

Usto, pojašnjeno je kako se radi o isključivo pastoralnoj službi.

 

Katolička Crkva dosad je, po pitanju Međugorja, bila je jako suzdržana, no nije branila hodočašća vjernicima u Međugorje, ali isto tako nije ni potvrdila da se radi o nadnaravnim ukazanjima i objavama.

 

Mons. Hoser u medijskim je istupima čak ustvrdio kako bi prva ukazanja Gospe u Međugorju, koja su se dogodila u proljeće 1981. godine, mogla biti priznata.

 

Prema tvrdnjama tada šestero djece Gospa se ukazala prvi put 24. lipnja 1981. godine. Nekima ukazanja traju do danas. Zbog svojih poruka Gospu iz Međugorja naziva se Kraljicom mira.

 

Hoser u Međugorju ostaje na neodređeno vrijeme.

 

Grude.com/Vrisak.info

TAGOVI:
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
 • 23.07.2018 22:38 sati
  Ispravak netočnog navoda, biskupija se zove mostarsko duvanjska, a ne mostarsko trebinjska. Za vašu informaciju trbinjska biskupija se zapravo zove trebinjsko mrkanska koja je pod upravom mostraskog biskupa....eto čisto nek se zna za ubuduće :)
 • 23.07.2018 21:54 sati
  Koja je to Mostarsko-Trebinjska biskupija, valjda Mostarsko-Duvanjska buskupija.
 • 23.07.2018 17:37 sati
  6. svibnja 1999, g. nešto iza 10 sati ovaj snob je nazvao Duha Svetoga "običnom pticom". Naime, tog dana je kod njega na razgovoru bio fra Martin Planinić, jedan od nas franjevaca u "Hercegovačkom slučaju" Što se događalo između ostalog na tom susretu, sam fra Martin piše u otvorenom pismu (26. lipnja 2002. g.) na 5. stranici biskupu Periću: "Dobro se sijećam, oče Biskupe, kako ste me 6. svibnja 1999. ironično upitali, čim ste nabrojali crkvene institucije što stoje iza Vas: 'A tko, fra Martine. stoji iza Vas?'. To ste upitali i odmah nastavili: 'Nitko! Možda ćete reći da je iza Vas Duh Sveti! A što je Duh Sveti? Ptica!. Velikog truda treba ljude privući k Bogu. U Međugorju su milioni privučeni, ne ljudskom zaslugom, i on se usuđuje iz raspršivati i razgoniti. Jučer u nedjeljnom čitanju kod proroka Jeremije čuli smo kako Bog veli: Jao pastirima koji razgone i raspršuju stado moje....
 • Stela Susac 23.07.2018 16:21 sati
  Wellcome And God bless
 • Ero23.07.2018 11:10 sati
  Dobro došao oče biskupe Hoser. Pozdrav od tvojih Gruda. Za sva vremena donesi nam mir i pomozi našim franjevcima.
 • zdenko t.23.07.2018 11:00 sati
  Dobro nam došao oče biskupe. U vašem poslanju vidim Božju volju i pomoć za rješavanje ozbiljnih problema u Mostarsko-Duvanjskoj biskupiji, kao i odgovor na pitanje; Služi li narod biskupu ili biskup narodu?
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-Studio