Promocija knjige “Ganga – s izvora glas” na Goranačkom kulturnom ljetu

Datum objave: 13.08.2018   Broj čitanja: 340
U sklopu Goranačkog kulturnog ljeta, u utorak 14. kolovoza održat će se predstavljanje knjige i nosača zvuka “Ganga – s izvora glas”.
Promocija knjige “Ganga – s izvora glas” na Goranačkom kulturnom ljetu

 

Nosač zvuka je antologija gange od Cetine do Neretve na kojemu gangu izvode dvadeset i dva gangaša i jedna gangašice. Knjiga, s druge strane, donosi znanstvene činjenice o nazivu i iskonoslovlju riječi ganga, dosadašnjim radovima o gangi, podjeli gange prema vrstama…

 

Jure Miloš, urednik i voditelj cijelog projekta istaknuo je u razgovoru za portal Jabuka.tv da će se predstavljanje ove knjige na Goranačkom ljetu održati godinu dana nakon velikog predstavljanja u Grudama.

 

Do sada je knjiga predstavljena nekoliko puta, u Zagrebu, Splitu, Mostaru, a u tijeku su dogovori za još neka predstavljanja, kazao je Miloš ističući kako je cijeli projekt zamišljen da se i u pisanom obliku donesu spoznaje o gangi za sve one koji žele pomnije izučavati gangu.

 

Ljudi koji prate gangu, koji je slušaju i izvode je, kažu da su na CD-u zaista vrhunske gange. Drago mi je što me i nakon godinu dana izvedbe na CD-u zadovoljavaju. To je pokazatelj da nisu loše otpjevane. No, nije na meni da se na kritičan način odnosim prema onome u čemu sam sudjelovao, dodao je Miloš za portal Jabuka.tv.

 

Predstavljanje knjige u sklopu Goranačkog kulturnog ljeta održat će se u parku Goranci od 20 sati, a u programu sudjeluje autor knjige Ante Kraljević, radijski voditelj Tomislav Matković, doc. dr. Lidija Vladić Mandarić, pročelnica Studija glazbene umjetnosti Sveučilišta u Mostaru.

 

Monotonija predstavljanja razbijat će se gangama gangaških skupina iz Gruda, Posušja, Širokog Brijega i Mostara, zvukom gusala i nastupom HKUD Goranci, istaknuo je Miloš dodajući kako će program biti i u predstavljačkom i u izvedbenom smislu šarolik za sve one koji dođu na ovu promociju.

 

Podsjećamo kako je UNESCO-ov Odbor za nematerijalnu kulturnu baštinu svijeta 16. studenog 2010. uvrstio gangu na popis ugrožene nematerijalne svjetske baštine.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio