Kuprešanin se vratio iz Njemačke i gradi proizvodni pogon

Datum objave: 13.08.2018   Broj čitanja: 1133
Kupres se definitivno ne predaje, usprkos brojnim problemima s kojima se susreće ova prostrana, ali i jedna od najrjeđe naseljenih općina u BiH.
Kuprešanin se vratio iz Njemačke i gradi proizvodni pogon

Iseljavanja i odavde ima, no lokalna vlast, predvođena načelnikom Milanom Raštegorcem Komom, potaknuta entuzijazmom nekolicine gospodarstvenika, čini sve što može povećati broj radnih mjesta i zaustavi trend iseljavanja. Tako bi stvorili pretpostavke da se vrate i oni koji su već davno otišli u svijet u potrazi za poslom, piše Avaz.

 

Da je tako, potvrđuje i primjer mladog Kuprešaka, Ivana Vile (31), koji se poželio vratiti iz Njemačke te u rodnom Kupresu pokrenuti proizvodni pogon metalne industrije. U početku bi radilo od 10 do 15 radnika. S realizacijom projekta počeo je prije dvije godine, kada se obratio načelniku, koji mu je izišao ususret, te osigurao lokaciju za proizvodni pogon na izlazu iz Kupresa prema Livnu.

 

Njemu i ostalim zainteresiranim poduzetnicima, mlađima od 40 godina, koji žele raditi na Kupresu, općina se obvezala vratiti 80 posto uplaćenog novca za ishođenje građevinske dozvole.

 

Vila je to iskoristio i već je završen objekt koji čeka opremu, a čeka se i da nekoliko radnika završi obuku u Njemačkoj, gdje je trenutno i Vila, pa da proizvodnja krene – kazao je Raštegorac.

 

– Čekaju se samo strojevi i „KMC Kupres“ može početi proizvodnju, a radit će sitne stvari, postolja i slično, vezano za robotiku, uglavnom za izvoz. Ivan i otac su trenutačno u Njemačkoj. Otac dolazi za desetak dana i vjerovatno će već tada biti novih informacija – kazala općinska službenica Ivona Turalija.

 

Inače, „KMC Kupres“ je jedna od firmi koje su nedavno dobile grant programa USAID Projekta „Diaspora Invest“. U drugom krugu javnog poziva od 72 aplikacije, izabrano je 11, među kojima i ova firma iz Kupresa.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio