Broj žrtava u Genovi narastao je na 42, među njima je troje djece, spasitelji ne odustaju u potrazi za preživjelima

Datum objave: 15.08.2018   Broj čitanja: 804
Broj poginulih u urušavanju vijadukta u Genovi porastao je na 42, a potraga za žrtvama i dalje traje, rekao je u srijedu glavni gradski tužitelj.
Broj žrtava u Genovi narastao je na 42, među njima je troje djece, spasitelji ne odustaju u potrazi za preživjelima"U ovom trenutku znamo za 42 poginulih, uključujući troje maloljetnika", rekao je tužitelj Francesco Cozzi za RAI, dodajući da su to privremeni podaci. Vijadukt se urušio u utorak tijekom nevremena. Gotovo 240 vatrogasaca pretraživalo je cijelu noć ruševine uz pomoć pasa tragača ne bi pronašli preživjele.

 

"Nažalost, broj žrtava strašne tragedije u Genovi porastao je na 35. Zahvaljujem se liječnicima, spasiocima i volonterima koji su još uvijek prisutni na licu mjesta strašne nesreće", napisao je ranije na Twitteru talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini.

 

Među 42 poginulih je troje djece, starosti 8, 12 i 13 godina. Vatrogasci i spasioci neumorno su tragali cijelu noć za preživjelima, a potraga za preživjelima koji su možda zatrpani pod tonama betona i željeza ispod srušenog vijadukta je nastavljena i jutros. Hospitalizirano je 16 ozlijeđenih osoba, od kojih je 12 u teškom stanju. Iz obiteljskih kuća i industrijskih objekata u blizini vijadukta evakuirane su stotine ljudi.

 

Salvini je najavio kako će o srušenom vijaduktu biti provedena istraga, vlada će prekontrolirati sve javne radove koji su na tom objektu odrađeni te utvrditi odgovorne za katastrofu koja, kako je naglasio, neće proći nekažnjeno.

 

Nakon šefa talijanske vlade Giuseppea Contea u utorak navečer, u srijedu ujutro trebali bi na mjesto nesreće doći zamjenik premijera Luigi Di Maio, šef Pokreta 5 zvijezda, kao i ministar transporta i infrastruktura Danilo Toninelli, koji je zatražio ostavke u tvrtki koja je radila na održavanju mosta.

 

Salvinija, šefa Lige i također zamjenika premijera, očekuje se popodne na mjestu urušavanja, najpogibeljnijeg u Europi od 2001. "Katastrofa je pogodila Genovu i čitavu Italiju. Strašna i apsurdna drama pogodila je pojedince i obitelji", izjavio je talijanski predsjednik Sergio Mattarella u priopćenju.

 

Ujutro stotine spasilaca i dalje pretražuju ruševine vijadukta uz pomoć pasa, u potrazi za preživjelima. Po talijanskoj civilnoj zaštiti, računajući vatrogasce, policajce, Crveni križ i druge, u spašavanju je sudjelovalo tisuću osoba.

 

Podsjetimo, na autocesti A10 kod Genove urušio se vijadukt, u Italiji poznat kao most Morandi. Srušeni vijadukt nalazi se na važnom europskom prometnom pravcu od Portugala do Turske. Nazvan je Polcevera, prema rječici preko koje prelazi ili po svom tvorcu - most Morandi.

 

Ukupno je dug 1.182 metra. Ima tri pilona visine 90 metara. U nesreći se urušio jedan od tih pilona zajedno sa stotinjak metara kolničkih trakova. Betonska konstrukcija pala je na željezničku prugu, prostore jedne tvrtke i u rječicu.

 

Sve je nestalo u 15 sekundi

Gotovo sto metara ceste nestalo je u 15 sekundi oko podneva po lokalnom vremenu uslijed jakih kiša. "Most se iznenada srušio sa svime što na njemu nalazilo. Bio je tu uistinu apokaliptičan prizor, nisam mogao vjerovati svojim očima", rekao je motorist Alessandro Megna, koji se našao na mjestu događaja.

 

Angelo Borrelli, voditelj talijanske civilne zaštite izjavio je kako je u trenutku rušenja vijadukta na njemu bilo više od 30 automobila i tri kamiona. Svi su završili u ponoru, javila je agencija ANSA.

 

List Repubblica je prenio izjavu četveročlane obitelji u stanju šoka o tome da je u 10,35 munja pogodila jedan od stupova vijadukta, nakon čega se cement počeo raspadati, no navodi se kako je vjerojatno riječ o sugestiji u traženju razloga o mogućem uzroku nesreće.

 

Mjesto događaja posjetio i talijanski premijer

Matteo Salvini, talijanski ministar unutarnjih poslova, na Facebooku je u nakon urušavanja vijadukta napisao da će pronaći krivce za ovu neprihvatljivu katastrofu. Kako je kasnije izjavio na Siciliji, za njega je neprihvatljivo da ljudi na ovakav način umiru u 2018. godini.

 

"Prošao sam tim vijaduktom stotinama puta i učinit ću sve da pronađemo imena odgovornih. Neprihvatljivo je da se tako umire u Italiji", zaključio je Salvini. Euroskeptični ministar, čelnik krajnje desne stranke Liga, također je spomenuo da su potrebna ulaganja u brojne talijanske dotrajale infrastrukture.

 

Izgrađen 1967. godine

Vijadukt Morandi pušten je u promet 4. rujna 1967. nakon četiri godine gradnje. Nazvan je po projektantu, inženjeru Riccardu Morandiju, dug je 1.182 metra te je niz godina meta kritika zbog svoje problematične konstrukcije, pišu talijanske novine Corriere della Sera koje dodaju da se urušio možda upravo zbog toga.

 

Vijadukt je obnovljen 2016. godine i prolazi iznad trgovačkih cenatara, tvornica, stambenih zgrada, željeznice Genova-Milan i rijeke Polcevera, bio je tema rasprava inženjera zbog velikih troškova održavanja koji su u jednom trenutku trebali prestići same troškove izgradnje, zbog čega su neki čak zahtijevali da se on sruši i sagradi novi.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio