'Sestre' otvorile 19. Mediteran Film Festival u Širokom Brijegu: 'Hvala vam što nas niste zaboravili nakon toliko godina'

Datum objave: 23.08.2018   Broj čitanja: 600
Prikazivanjem dokumentarnog filma “Sestre” u srijedu navečer u Širokom Brijegu otvoren je 19. Mediteran Film Festival (MFF).
'Sestre' otvorile 19. Mediteran Film Festival u Širokom Brijegu: 'Hvala vam što nas niste zaboravili nakon toliko godina'

Program svečanog otvaranja krenuo je u 21 sat u otvorenom kinu u središtu grada te privukao oko tisuću gledatelja, a na projekciji su bile prisutne i glavne protagonistice filma, Draženka i Šima Čuljak prema čijoj priči je i snimljen film “Sestre”.

 

Priča je to o sestrama Čuljak koje su u siječnju 1985. krenule pješice iz sela Bogodol prema Širokom Brijegu, na autobus za Mostar. Po velikom snijegu, ne znajući dobro put, upale su u duboku rupu gdje su provele sedam dana bez hrane i vode, odjevene u traper jakne na iznimno niskim temperaturama.

 

Sedmi dan iz rupe su ih izvukli lovci koji su čuli njihovo zapomaganje. Spašen im je život, ali su im amputirane obje noge u potkoljenicama.

 

– Hvala vam što nas niste zaboravili nakon toliko godina – poručile su sinoć sestre Šima i Draženka, prenosi Fena.

 

Direktor MFF-a Tomislav Topić kazao je da je publika pokazala velik interes za film o sestrama Čuljak.

 

– Trudimo se napraviti domaći film. Jedini smo iz BiH koji su ove godine imali dokumentarni film u glavnom programu Sarajevo Film Festivala. Ponosni smo da smo stvorili kinematografiju u Širokom Brijegu – rekao je Topić.

 

Producent festivala Robert Bubalo istaknuo je kako je MFF iznjedrio novu jezgru kinematografije koja raste u Širokom Brijegu i Hercegovini.

 

– Ono što je jako bitno je da ovaj festival, pored komercijalnih sponzora i stranih vlada, podržavaju državne institucije i fondacije, bitno je da se novac ulaže u projekte koji rastu. Prepoznao nas je i HBO otkrivši rasadnik talenta. Mediteran je rasadnik kultura i to se ovdje vidi – dodao je Bubalo.

 

U natjecateljskom programu prve festivalske večeri prikazani su španjolski dokumentarac “Borba s bikovima”, redatelja Jaimea Alekosa, i film “Babilon ljubavi moja”, talijanskog redatelja Pierpaola Verdacchia.

 

Deset dugometražnih dokumentaraca bori se za nagradu MFF Projektor “Grand Prix – Jack Daniel's”, a deset kratkometražnih dokumentarnih filmova natječe se za MFF Projektor “Best Short”. Najbolji film birat će i publika.

 

Prvog dana festivala prikazano je i osam remek-djela bh. kinematografije, koja su u vremenu u kojima su nastala bila miljenici i publike i žirija na festivalima diljem svijeta. Riječ je o suradnji MFF-a s Filmskim centrom Sarajevo, u sklopu akcije “Sačuvaj filmsko blago BiH”.

 

Publika je imala priliku pogledati i film “Moja sućut”, nastao u radionici MFF škole, koji su pod vodstvom Lucy Eagleson Ribich i Luke Grigga u Širokom Brijegu snimili srednjoškolci polaznici radionice zajedno s kolegama, mladim filmašima iz Amerike.

 

Po riječima Lucy Eagleson Ribich, to je prava hercegovačka priča, smještenu u okvire crne komedije.

 

Devetnaesto izdanje Mediteran Film Festivala traje do 25. kolovoza.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio