Znate li zašto bebe prestanu plakati čim ih uzmete u naručje i ustanete, a krenu vrištati kad sjednete?

Datum objave: 07.09.2018   Broj čitanja: 684
Imati novorođenče u kući znači neprospavane i prehodane noći. Evo razloga zašto vaša beba šuti kad s njom u naručju ustanete iz ugodnog naslonjača, a negoduje kada se u njega udobno smjestite
Znate li zašto bebe prestanu plakati čim ih uzmete u naručje i ustanete, a krenu vrištati kad sjednete?

Sigurno vam je poznata situacija u kojoj držite bebu u naručju i ona neutješno plače, bez obzira pjevate li joj ili ju pokušavate na neki drugi način utješiti. Ali, čim ustanete, ona utihne i sve je u redu. Kad ponovno sjednete beba opet brizne u plač. Onda silom opet morate na noge lagane i nosati bebu dok ne zaspi, piše Život i stil.

 

Netko stariji pritom će se naći i reći da ste razmazili dijete i da ste ga naviknuli na takav tretman. No, neće biti u pravu. Izgleda da je uzrok ovakvom bebinom ponašanju evolucijske prirode i da je apsolutno normalno da beba ne plače kad ste na nogama i vrišti kad sjednete. Druga stvar.... kako beba uopće razlikuje sjedite li vi ili stojite?

 

"Novorođenčad se umiri kada ih majka nosi zahvaljujući koordiniranoj reakciji središnje motorne i kardio-regulacije. Bebe mlađe od šest mjeseci prestanu plakati i umire se te im se ubrzani rad srca uspori čim ih majka uzme u naručje i počne nositi po prostoriji", stoji u studiji objavljenoj u stručnom časopisu Current Biology. Evo zašto je to tako. Moramo se vratiti na same početke homo sapiensa koji je bio ugrožen od predatora. U nama je duboko usađen instinkt koji kaže da je stajanje sigurnije od sjedenja.

 

Ako stojite, spremni ste u istom trenutku na bijeg u slučaju opasnosti. Naravno, danas je taj strah potpuno neopravdan. bebe su sigurne u majčinom naručju, u toploj i suhoj sobi. No, stvarnost je jedno, instinkti su drugo.

 

Tijekom istraživanja, znanstvenici su proučavali 12 beba koje su majke spuštale u krevetić pa ih potom dizale i nosile po prostoriji. Rezultati su pokazali da su bebe sretne kada stojite i nosite ih po sobi, ravnodušne ako sjedite i držite ih u naručju i očajne kad ih spustite u krevetić.

 

Zanimljivo je i da puls novorođenčadi, koji se ubrza kada su uznemirena, odmah se smiri kada ih mama uzme u naručje. Stoga, ako ste trenutno u situaciji da vas vaše novorođenče dovodi do ruba snage i živaca, samo se sjetite da je to nešto puno verće od njih i da prste u tom ima evolucija. Uzmite ga u svoje naručje i ustanite. Radite kilometre po sobi i tješite se da će proći.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio