Bosanski Petrovac prva općina bez mina u USŽ nakon rata

Datum objave: 14.09.2018   Broj čitanja: 387
Veliki dio područja zauzima borova šuma koju je nakon deminiranja moguće obnavljati, eksploatirati i promovirati eko turizam.
Bosanski Petrovac prva općina bez mina u USŽ nakon rata

 

Na području Oštrelja, koji je udaljen 13 kilometara od Bosanskog Petrovca u Unsko-sanskoj županiji, deminerski timovi Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) – “Livno B” i “Bihać B”,obavili su zadatak na ukupnoj sumnjivoj površini od 898,911 m2.

 

Metodom oslobođanja zemljišta i deminiranja ciljane minski sumnjive površine (Land Release), ovo područje je reducurano u površinu veličine 9.051 m2 ili 1,0 posto od ukupne sumnjive površine, priopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite. Riječ je o novom konceptu tretiranja minski sumnjive površine usklađenim s Međunarodnim standardom za humanitarno deminiranje da se na što ekonomičniji i efikasniji način i u što kraćem vremenskom roku korisnicima vrati na upotrebu što više sumnjive površine, a očiste samo ona područja koja potvrđeno sadrže minsko-eksplozivna sredstva.

 

Zadatak "Oštrelj" nalazio se uz magistralnu putnu komunikaciju Bosanski Petrovac - Drvar, neposredno uz lijevu i desnu stranu puta. Na ovom području nalazi se veći broj vikendica lokalnog stanovništva, kao i skijalište Oštrelj. U ljetnom periodu velika je posjećenost tom području zbog spomenika iz predratnog perioda tako da je lokalnoj zajednici bio proritet da se ovo područje očisti od mina, a sve s ciljem razvoja turizma na ovom izletištu.

 

Veliki dio područja zauzima borova šuma koju je nakon deminiranja moguće obnavljati, eksploatirati i promovirati eko turizam.

 

Završetkom deminerskog zadatka općina Bosanski Petrovac je postala prva općina bez mina u Unsko-sanskoj županiji i jedna od rijetkih u Federaciji BiH.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio