Slomljeni ili žuti? Evo što vam nokti 'otkrivaju' o zdravlju

Datum objave: 23.09.2018   Broj čitanja: 1327
Promjene na noktima otkrit će da se u tijelu nešto zbiva.
Slomljeni ili žuti? Evo što vam nokti 'otkrivaju' o zdravlju


Ako ste ikada morali na neki operativni zahvat, liječnici su vas zasigurno upozorili da ne smijete imati lak na noktima. Razlog zaista "drži vodu". Naime, promjene na noktima otkrit će da se u tijelu nešto zbiva. Upravo stoga, važno je znati prepoznati koje promjene na noktima ukazuju na određene probleme sa zdravljem.

 

Žuti nokti
Kako starimo i nokti će poprimati žutu boju, ali osim toga, mogu biti i simptom nekih ozbiljnijih zdravstvenih problema poput dijabetesa ili tegoba s respiratornim sustavom.

 

Bijele mrlje
Većinom odu kako su se i pojavile, no bolje je obratiti pozornost i na te promjene jer se može raditi o gljivičnoj infekciji, koja, ako se ne liječi, može uzrokovati i propadanje,čak i gubitak nokta. Također, mogu ukazivati i na nedostatak cinka u organizmu. Ako je riječ o posljednjem, obogatite svoju prehranu zelenim lisnatim povrćem, mliječnim proizvodima, jajima, sjemenkama i orašastim plodovima.

 

Udubljenja na noktima
Ova promjena na noktima može ukazivati na Reiterovog sindrom, ali ponekad su uzrokovane i psorijazom. Obratite pozornost i na promjene na koži kako biste bili sigurniji je li riječ o psorijazi.

 

Listanje noktiju
Najčešće se događa ako ste noktima pokušali nešto otvoriti, no ako se vaši nokti učestalo listaju "bez razloga", posjetite liječnika jer je moguće riječ o nedostatku željeza u krvi.

 

Pucanje noktiju
Krhki nokti, koji često pucaju, mogu biti znak da prečesto uranjate ruke u vodu što uzrokuje slabljenje i suhoću nokta i kože. Može biti i simptom umora organizma, a ako sumnjate na ovo posljednje, konzultirajte se s liječnikom oko uzimanja vitaminskih i biotinskih dodataka prehrani.

 

Plavi mjesec
Ako ste primjetili kod korijena nokta plavičastu nijansu u obliku mjeseca, moguće imate problema s plućima ili cirkulacijom. Pokušajte jesti više mrkve, naranče, bundevu, grahorice, jabuke, grejp..

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio