Bili na rubu propasti, a danas su najjača platforma na svijetu

Datum objave: 24.09.2018   Broj čitanja: 346
Prije 10 godina stigao je G1, prvi telefon koji je imao Android u sebi, a danas ovaj mobilni operacijski sustav apsolutno dominira na tržištu i širi se u razne gadgete koji nas okružuju..
Bili na rubu propasti, a danas su najjača platforma na svijetu


Google je prije 10 godina svijetu otkrio telefon G1 - poznat i kao HTC Dream - koji je bio prvi pametni telefon s Android operativnim sustavom. Google je napravio prvi otvoreni operativni sustav za mobilne uređaje baziran na modificiranoj verziji Linux kernela i drugih open source softvera i pokazao se kao pun pogodak - 10 godina kasnije, Android je od alternative iPhoneu postao najpopularnija smartphone platforma na svijetu.

 

Sve je krenulo 2003. godine, kada su Andy Rubin, Rich Miner, Nick Sears i Chris White u Palo Altu u Kaliforniji osnovali tvrtku Android. U početku su se malo tražili, pa su tako potencijalnim investitorima objašnjavali da rade napredni sustav za digitalne kamere i time pokušali od njih izvući novac. Bez većeg uspjeha.

 

Već su se polagano našli u situaciji u kojoj nisu mogli podmirivati osnovne troškove poslovanja - a kompanija je u zadnji čas izbjegla izbacivanje iz ureda koji su iznajmili.

 

Naime, uskočio im je Andyjev bliski prijatelj Steve Perlman i donio im omotnicvu u kojoj je bilo 10.000 dolara. Nedugo nakon toga, na račun tvrtke prebacio je nepoznati iznos novca za početni kapital. Perlman koji je doista u svijetu razvoja računala bio vizionar, odbio je u zamjenu za novac uzeti udio u Androidu.

 

- Dao sam im novac zato što sam vjerovao u ono što rade i zato što mi je Andy bio dobar prijatelj - izjavio je Perlman. I bio je u pravu. Perlman je inače svoje prvo računalo sastavio u srednjoj školi.

 

Četvorka je svoj program razvijala pod velom tajnosti, no Rubin je jednom prilikom izjavio kako je cilj projekta Android u suštini bio razvoj golemog potencijala mobilnih usluga koji će mnogo više podrazumijevati lokaciju i preference njihovih korisnika.

 

Google je vrlo brzo nanjušio da tu ima nečega - 2005. godine kupili su tvrtku za otprilike 50 milijuna dolara, a zajedno s tvrtkom i sva četiri ključna čovjeka Androida.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio