FOTO: Franjevačka Čapljina proslavila blagdan svetog Franje

Datum objave: 04.10.2018   Broj čitanja: 2341
"Ako Hrvatska ima Vatrene, Čapljina ima volontere", tim riječima, ponosan i zadovoljan fra Mile Vlašić u franjevačkoj Čapljini obratio se u prepunoj crkvi svetog Franje Asiškog, povodom proslave blagdana ovog znamenitog sveca, a upravo su brojni volonteri ponijeli teret organizacije jednog od najmasovnijih događaja u Hercegovini, kada je u pitanju proslava blagdana.
FOTO: Franjevačka Čapljina proslavila blagdan svetog Franje

 

Iako je crkva bila ispunjena do posljednjeg mjesta, dvorište crkve svetog Franje je zbog lijepog vremena okupilo još dvije pune crkve, tako da se broj vjernika u Čapljini mjerio u tisućama.

 

Osim Čapljinaca, brojni prijatelji iz Mostara, Gruda, Širokog Brijega, ali i udaljenijih župa došli su na proslavu blagdana.

 

Svetu misu predvodio je fra Andrija Nikić Gruđanin iz mjesta Ružići koji ove godine obilježava 50 godina svećeništva. - Kada sam postao svećenik i u mojim Ružićima došao mi je naš književnik Ivan Alilović (Najdugovječniji grudski svećenik fra Bernard Marić svojevremeno ga skrivao od komunista, kasnije inicijator da se njegov grob obnovi i uredi). I kaže mi Ivan tada: "Ti si borac protiv komunizma." U godinama koje su uslijedile shvatio sam vrijednost tih riječi. Kasnije kada je Papa Ivan Pavao II govorio o komunizmu u Jugoslaviji kazao je da je komunizam poražen zahvaljujući dragoj Gospi. Drago mi je što sam i ja kao svećenik sudjelovao u toj pobjedi i hvala vam na svemu - kazao je fra Andrija. U propovijedi, govorio je o znamenitom svecu Franji Asiškom, ali i o današnjim nedaćama koje prate suvremenog čovjeka. - Čuvajte obitelj, supružnici čuvajte svoj sveti brak, idite na svete mise, svoju djecu vodite na svete mise. Uz božju pomoć sve nedaće ovog svijeta mogu se pobijediti - kazao je fra Andrija Nikić.

 

U Čapljini su bili i grudski župnik fra Stanko Pavlović i fra Ante Šaravanja.

 

Na kraju svete mise nazočnima se obratio fra Bonifacije Barbarić, čapljinski župnik koji je spomenuo realizirane i projekte u tijeku, kao i projekte koje će u narednom vremenu realizirati čapljinski franjevci sa svojim pukom.

 

Prepuna crkva pozdravila je i fra Martina Planinića koji se uspješno oporavlja i koji će, vjeruju, uskoro služiti svete mise kao i fra Leonarda Hrkaća iz Širokog Brijega.

 

Nakon svete mise uslijedilo je veliko druženje uz zajednički ručak, pjesmu i ples.

 

Upravo kao što je fra Mile Vlašić kazao, čapljinski volonteri ispunili su zadaću i dokazali da Čapljina ne treba brinuti oko svoje budućnosti. Tisuće ljudi morale su samo sjesti ispred crkve kao i na trgu preko puta i čekati da im se donesu hrana i piće. Barem 150 različitih mladih vidjeli smo dok su brzo i spretno obilazili stolove župljana i gostiju.

 

Unatoč svim progonima nad franjevcima koje nakon komunističkog sustava sustavno provode oni koji su s tom ideologijom ostali djelovati u Katoličkoj crkvi u Hercegovini, jedinstvo franjevaca i puka još se jednom pokazalo na djelu i "vrata paklena neće ga nadvladati".

 

Večeras je u Čapljini tradicionalna ribarska večer, također u sklopu ovog blagdana, a dolazi legendarni kulinarski majstor Veljko Barbieri. Svi su dobrodošli, poručuju čapljinski fratri sa svojim pukom.

 

Pogledajte fotografije koje je ekipa portala Grude.com danas zabilježila.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grude.com

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio