Evo zašto su niski obrtaji motora štetni kao i visoki

Datum objave: 11.10.2018   Broj čitanja: 971
Mnogi iz neznanja, krivih predrasuda ili “štednje” voze s preniskim obrtajima, iako se time otežava podmazivanje i hlađenje, povećavaju štetne vibracije te skraćuje vijek motora.
Evo zašto su niski obrtaji motora štetni kao i visoki

 

Posebno je to štetno pri velikom opterećenju (uspinjanju i naglom ubrzanju, posebno “krcatog” auta), kad je bolje da motor ima više obrtaja.

 

Kod benzinca je najpovoljnije područje između 2000 i 4000/min, a kod dizelaša između 1800 i 3000/min. Motor tada najbolje vuče i najmanje troši, opterećenje je najmanje te se osigurava dobro podmazivanje i hlađenje.

 

Novi automobili na instrument tabli imaju “ekološki” pokazivač, koji preporučuje šaltanje u stepen više, ponekad i pri samo 1500-1600 obrtaja u minuti. To nije dobro poslušati ako vozite uzbrdo, auto je potpuno opterećen ili motor nije dobro zagrijan.

 

U svakom slučaju nije dobro naglo ubrzavati iz niskih obrtaja. Naime, u motoru razvijaju inercijske sile i sile plinova. Prve su posljedica vrtnje radilice, djelimično i klipnjače, te oscilatornog kretanja klipova i klipnjača, a druge nastaju usljed sagorijavanja u cilindrima. Jedne, više ili manje, poništavaju druge, odnosno balansiraju rad motora. Ako pri niskim obrtajima naglo nagazite “gas”, inercijske sile ostaju iste, odnosno blago se povećavaju, a sile plinova naglo porastu.

 

Nastaje debalans te se povećava opterećenje na rukavac u ležaju, koji se tada pomiče iz centralnog (simetričnog) položaja i ne legne na donji dio ležaja. A zbog nedovoljnog hidrodinamičkog pritiska uljni film puca, dolazi do “suhog trenja” i povećava se oštećenje.

 

Stanje pogoršavaju povećane vibracije, vibracije motora pri niskoj brzini okretaja. Dakle, možete voziti pri niskim okretajima motora, ali samo ako auto “krstari”‘ na ravnoj cesti i nizbrdo, odnosno nije potpuno opterećen.

 

Ali, ako želite naglo ubrzati ili dođete do uzbrdice, šaltajte niže. Nisu dobri ni previsoki, niti preniski obrtaji, najbolje je voziti u srednjem režimu rada motora.

 

Pri visokim brzinama obrtaja radilice naglo rastu inercijske sile te se povećava trenje i trošenje. Kod niskih okretaja motor pojačano vibrira, u kliznim ležajima se otežava podmazivanje, a problem je i u hlađenju.

 

Podjednako to vrijedi za atmosferske i turbo motore, a turiranje je štetnije za “turbake”.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio